Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A PannErgy leállítja a gödöllői geotermikus beruházását
Tudj meg többet: Geotermikus energia

A PannErgy leállítja a gödöllői geotermikus beruházását

A PannErgy Nyrt. eláll attól, hogy a gödöllői geotermikus projektjét az eredeti tervek szerint valósítsa meg, ugyanakkor megvizsgálja egy új, termálvíz rendelkezésre állását nem igénylő műszaki koncepció megvalósítását.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közölte, hogy újraértékelte a gödöllői projekt kilátásait, és megállapította, hogy a megvalósítási kockázatok, a felmerülő kereskedelmi és üzleti bizonytalanságok, a megfelelő méretű hőátvevő partnerek rendelkezésre állása és az elérhető hatósági- és piaci értékesítési hőár mértéke nem támasztja kellően alá a projekt folytatását.

Ezzel összhangban a PannErgy vezetése egy másik, termálvíz rendelkezésre állását nem igénylő műszaki koncepció megvalósítását vizsgálja meg – tették hozzá. Ez a koncepció az eredetinél lényegesen kisebb kapacitású energiatermést tesz lehetővé, előzetes számítások szerint évenként 20-30 terajoule mennyiséget állítana elő.

A gödöllői projekt elvetése révén a cégnél a negyedik negyedévben megközelítőleg 900 millió forint egyszeri konszolidált veszteséghatás keletkezik. Ezt ellensúlyozni fogja az a közel 1,1 milliárd forintos tranzakciós nyereség, amire a cég a DoverDrill Kft. által értékesített ingatlan és visszasajtoló kút révén tett szert – olvasható a közleményben.

A Pannergy projektcége 2011-ben végezte el az első kútfúrást a gödöllői térségben. Az eredeti tervek szerint a város távfűtésének energiaforrását teljes egészében kiváltották volna geotermikus energiával, megfelelő vízhozam és hőfok esetén villamosenergia termelésére is használták volna a kinyert forró vizet.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.