A PannErgy leállítja a gödöllői geotermikus beruházását

A PannErgy Nyrt. eláll attól, hogy a gödöllői geotermikus projektjét az eredeti tervek szerint valósítsa meg, ugyanakkor megvizsgálja egy új, termálvíz rendelkezésre állását nem igénylő műszaki koncepció megvalósítását.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közölte, hogy újraértékelte a gödöllői projekt kilátásait, és megállapította, hogy a megvalósítási kockázatok, a felmerülő kereskedelmi és üzleti bizonytalanságok, a megfelelő méretű hőátvevő partnerek rendelkezésre állása és az elérhető hatósági- és piaci értékesítési hőár mértéke nem támasztja kellően alá a projekt folytatását.

Ezzel összhangban a PannErgy vezetése egy másik, termálvíz rendelkezésre állását nem igénylő műszaki koncepció megvalósítását vizsgálja meg – tették hozzá. Ez a koncepció az eredetinél lényegesen kisebb kapacitású energiatermést tesz lehetővé, előzetes számítások szerint évenként 20-30 terajoule mennyiséget állítana elő.

A gödöllői projekt elvetése révén a cégnél a negyedik negyedévben megközelítőleg 900 millió forint egyszeri konszolidált veszteséghatás keletkezik. Ezt ellensúlyozni fogja az a közel 1,1 milliárd forintos tranzakciós nyereség, amire a cég a DoverDrill Kft. által értékesített ingatlan és visszasajtoló kút révén tett szert – olvasható a közleményben.

A Pannergy projektcége 2011-ben végezte el az első kútfúrást a gödöllői térségben. Az eredeti tervek szerint a város távfűtésének energiaforrását teljes egészében kiváltották volna geotermikus energiával, megfelelő vízhozam és hőfok esetén villamosenergia termelésére is használták volna a kinyert forró vizet.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.