Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A nyugdíjasoknak kedvez az Otthon Melege

A nyugdíjasoknak kedvez az Otthon Melege

Július negyedikétől lehet ismét jelentkezni az Otthon Melege program hűtőgép- és fagyasztócsere-pályázataira; a feltételek több ponton változtak, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok a többieknél két nappal hamarabb pályázhatnak.

Hasonlóan a korábbi évekhez, régiónként lehet pályázni, először az Észak-Alföldről; a legalább tízszázalékos energiamegtakarítást biztosító eszközök árának felét lehet elnyerni, a támogatás felső határa 45 ezer forint. Újdonság, hogy a nagycsaládosok és a nyugdíjasok a többieknél két nappal korábban pályázhatnak, és a pályázat félmilliárd forintos forráskeretét túljelentkezés esetén – mint az előző fordulóban is – megemelik.

A pályázat célja, hogy lehetőséget teremtsen a régi, korszerűtlen hűtőszekrények, fagyasztóládák, fagyasztószekrények cseréjére, és hogy olyan energiatakarékos berendezéseket szerezzenek be a jelentkezők, amelyek segítik a kiadások csökkentését, és energiahatékonyan működnek. Egy jelentkező az új, energiatakarékos berendezés 50 százalékát, maximum 45 ezer forintot kaphat.

Minden háztartás egy pályázatot adhat be. Az elbírást követően támogató okiratot kapnak a sikeresen jelentkezők, ezzel kell bemenni az üzletbe, és a megvenni a kiválasztott készüléket, a régi, kevésbé energiahatékony berendezést pedig le kell adni.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.

Egy hozzászólás

  1. Ez a nyugdíjas dolog szépen hangzik, viszont pont ők nem rendelkeznek a pályázat beadásához szükséges Ügyfélkapu-regisztrációval illetve elegendő számítógépes ismerettel a pályázat beadásához. Oké, meghatalmazással is lehet pályázni a nyugdíjas nevében, de aki tényleg rászorul, az általában kiesik ebből a “hálóból” is.
    A másik poén, hogy a “nyugdíjas” kitételt a vonatkozó paragrafus 1. és 2. bekezdésére korlátozzák, tehát valóban a “nyugdíj” fogalmával. Ez azért érdekes, mert a “rokkantnyugdíjas”-nak nem jár lépéselőny. Azzal a magyarázattal minősítették át a rokkantnyugdíj”akat “Rokkantsági ellátás” és “Rokkantsági járulék”-ra, hogy semmi pánik, ők ugyanolyan nyugdíjas státuszt kapnak mint a “valós” nyugdíjasok, csak nem a nyugdíjkasszából fizetik ki. Ugyanúgy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja, “Nyugdíjas Törzsszám”-mal rendelkeznek – de itt (is) le vannak sza.. izé.. felejtve a listáról.