Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A Nokia a rádióhullámokat hasznosító mobilkészüléken dolgozik

A Nokia a rádióhullámokat hasznosító mobilkészüléken dolgozik

A standby üzemmód nem sok előnyt nyújt, a sötétben irányt mutató, kis piros pontot kivéve, ám ez a környezet szempontjából nem jelent semmi pozitívumot.

A Nokia olyan mobilkészülék kifejlesztésén dolgozik, mely a rádióhullámok felhasználásával képes biztosítani a készenléti állapotot, akár a teljes élettartam alatt, anélkül, hogy valaha is a hálózatra kellene kötni a telefont.

Az energia vezeték nélküli átadására első ízben Tesla kísérelt meg kidolgozni egy, az Atlanti-óceánon átívelő rendszert 1893-ban. A Nokia kisebb fába vágta fejszéjét, a prototípus a gyenge TV, rádió és mobil jelekkel energia felvételére képes. A rendszer alapja nem újdonság, több helyen alkalmazzák már a mindennapok során. A Londonba ingázók Oyster kártyája hasonló módon működik a lehúzócsíkok energiájával. A régi kristályrádiók és a mai rádiófrekvenciás azonosítás, melyet a hajózásban és a lopásgátló rendszerek fejlesztésében jól ismernek, szintén erre a technológiára támaszkodik.

A Nokia újítása abban rejlik, hogy viszonylag nagy mennyiségű energia felvételére képes. Ez a minket körülvevő számtalan rádióhullám sokaságából, másrészt a készülék széles frekvenciaskálájának köszönhető. A prototípus 500 megahertz és 10 gigahertz közötti tartományban képes felhasználni a hullámokat. A rendszer maga egy szélessávú antenna és két áramkör együttműködéséből áll. A vevőegység az antennából érkező elektromágneses rádióhullámokat alakítja át elektromos árammá, majd a második áramkör ezt teszi az akkumulátor számára is használhatóvá.

Jelenleg a legfontosabb feladat elérni, hogy az áramkörök működése a felvettnél kevesebb energiát emésszen fel. Eddig a rendszer maximális kapacitása 5 milliwatt, a rövidtávú cél ennek 20 milliwattra történő növelése, mely már elegendő a készenléti állapot fenntartásához, ám még kevés a tényleges használathoz. Az akkumulátor kis mértékű töltésének megkezdéséhez legalább 50 milliwattos kapacitás szükséges.

A teljes töltés elérésére nincs is szükség, hiszen más alternatív energiaforrások, mint a nap energiáját is hasznosító rendszerekkel kombinálva tökéletes környezetkímélő megoldást lehet létrehozni.

Ajánlott tartalom

Tűz volt a paksi atomerőműben

Kisebb tűz ütött ki csütörtökön délelőtt a paksi atomerőmű 4-es blokkjának turbinagépházában - közölte honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).