Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A Nokia a rádióhullámokat hasznosító mobilkészüléken dolgozik

A Nokia a rádióhullámokat hasznosító mobilkészüléken dolgozik

A standby üzemmód nem sok előnyt nyújt, a sötétben irányt mutató, kis piros pontot kivéve, ám ez a környezet szempontjából nem jelent semmi pozitívumot.

A Nokia olyan mobilkészülék kifejlesztésén dolgozik, mely a rádióhullámok felhasználásával képes biztosítani a készenléti állapotot, akár a teljes élettartam alatt, anélkül, hogy valaha is a hálózatra kellene kötni a telefont.

Az energia vezeték nélküli átadására első ízben Tesla kísérelt meg kidolgozni egy, az Atlanti-óceánon átívelő rendszert 1893-ban. A Nokia kisebb fába vágta fejszéjét, a prototípus a gyenge TV, rádió és mobil jelekkel energia felvételére képes. A rendszer alapja nem újdonság, több helyen alkalmazzák már a mindennapok során. A Londonba ingázók Oyster kártyája hasonló módon működik a lehúzócsíkok energiájával. A régi kristályrádiók és a mai rádiófrekvenciás azonosítás, melyet a hajózásban és a lopásgátló rendszerek fejlesztésében jól ismernek, szintén erre a technológiára támaszkodik.

A Nokia újítása abban rejlik, hogy viszonylag nagy mennyiségű energia felvételére képes. Ez a minket körülvevő számtalan rádióhullám sokaságából, másrészt a készülék széles frekvenciaskálájának köszönhető. A prototípus 500 megahertz és 10 gigahertz közötti tartományban képes felhasználni a hullámokat. A rendszer maga egy szélessávú antenna és két áramkör együttműködéséből áll. A vevőegység az antennából érkező elektromágneses rádióhullámokat alakítja át elektromos árammá, majd a második áramkör ezt teszi az akkumulátor számára is használhatóvá.

Jelenleg a legfontosabb feladat elérni, hogy az áramkörök működése a felvettnél kevesebb energiát emésszen fel. Eddig a rendszer maximális kapacitása 5 milliwatt, a rövidtávú cél ennek 20 milliwattra történő növelése, mely már elegendő a készenléti állapot fenntartásához, ám még kevés a tényleges használathoz. Az akkumulátor kis mértékű töltésének megkezdéséhez legalább 50 milliwattos kapacitás szükséges.

A teljes töltés elérésére nincs is szükség, hiszen más alternatív energiaforrások, mint a nap energiáját is hasznosító rendszerekkel kombinálva tökéletes környezetkímélő megoldást lehet létrehozni.

Ajánlott tartalom

Hőszabályozó falfestéket alkottak kutatók

Az európai városok felében az éves energiafelhasználás mintegy fele az épületek fűtésére és hűtésére megy el.