A nizzai karnevált a környezetvédelem jegyében rendezik meg idén

A természet- és a környezetvédelem jegyében A kék bolygó királya címmel rendezik meg február 12-től 28-ig a híres nizzai karnevált, amely az egyik legnagyobb ilyen mulatság a világon.

Dél-Franciaország 500 ezer lakosú tengerparti nagyvárosába évente több mint egymillió ember érkezik, hogy élvezze az egyre színesebb, látványosabb téltemető vigasságot.
A Földet mint kék bolygót a már elkészült plakátokon a mesebeli békakirály öleli magához. Mivel a téma az ökológia, ezért az extravagáns kosztümökben felvonulók, a gólyalábasok a Föld történetét elevenítik fel. A természetvédelem jegyében 20 olyan, virágokkal díszített kocsi fog végiggördülni a főutcán, amely szén-dioxid-kibocsátását maximálták – olvasható a www.nicecarnaval.com honlapon.

Január végétől a városban és környékén virágzik a mimóza, nagy üvegházakban pedig a felvonulást díszítő virágok – szegfűk, gerberák, verbénák – tömegét tenyésztik a karnevál idejére. Ezer muzsikus és táncos szórakoztatja majd a vendégeket platós, feldíszített teherautón vonulva. Esténként tűzijátékban gyönyörködhet a szórakozni vágyó tömeg.
A karnevál idejére a várost is földíszítik, kirakatversenyt rendeznek, mert a karnevál előkészítése és megrendezése komoly iparággá fejlődött. Az ott élő családoknak ad hagyományos munkát a vigadalom, másrészt pályázatokat írnak ki nemcsak az utcák díszítésére, hanem fölvonuló bábok, humoros figurák megtervezésére is.
A környezet védelme érdekében már a múlt nyáron megkezdődött Nizzában a Velobleu (kék bicikli) program. Ennek keretében – párizsi mintára – külön kerékpárúton 175 megállót, biciklitárolót létesítettek egymástól 300 méterre kártyás parkolóórával, de mobiltelefonon is lehet bérelni a kék bicikliket Nizzában.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.