Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / A Nissan 2010-re elektromos autó forgalmazását ígéri
Tudj meg többet: Elektromos autó

A Nissan 2010-re elektromos autó forgalmazását ígéri

Teljesen elektromos hajtású autót hoz forgalomba 2010-ben a Nissan az Egyesült Államokban és Japánban.

A japán cég az első autógyártó, amelyik konkrét dátummal megjelölve ilyen tervet jelentett be – közölték detroiti források.   A Nissan a tervek szerint 2012-re már világszerte árusítani kívánja zéró emissziójú járműveit – mondta Carlos Ghosn vezérigazgató a The New York Timesnak.

A Nissan úgy döntött, hogy a magas üzemanyagárak és a környezetvédelmi megfontolások miatt felgyorsítja az elektromos árammal működő kocsik fejlesztését.  Ghosn elmondta, hogy először kis autókkal fognak előállni, de a későbbiekben áruszállító és crossover járműveket is terveznek.

A lap szerint a Mitsubishi Motors és a Fuji már teszteli első elektromos autóik modelljeit, a General Motors és a Toyota pedig olyan hibrid autókban gondolkodnak, amelyekben a telepek feltöltését egy kisebb benzines erőforrás látja el. A GM 2010-re tervezi a Chevrolet Volt gyártásának megkezdését, és a Toyota is várhatóan 2 év múlva fog hozzá konnektoros hibrid kocsik termeléséhez.

Az egy évtizede még az összeomlás szélén álló Nissan azonban az első, amelyik megjelölte a forgalmazás időpontját. Carlos Ghosn nem árult el részleteket az elektromos járművekről, de azt mondta, hogy  kezdetben csak néhány százas termelés várható. A Nissan adja a litiumion-akkumulátorokat és francia partnere, a Renault fogja szolgáltatni az autókat. A cég mindenképpen vezető szerepet fog játszani a zéró emissziós autók gyártásában – szögezte le a vezérigazgató.

Ajánlott tartalom

Koronavírus – Bezár a Tesla gyára

Elsőre úgy tűnt, hogy a koronavírus-járvány ellenére Fremontban minden halad tovább a megszokott kerékvágásban, legalábbis a Tesla gyárában, ahol nyugtatták a dolgozókat, hogy az egészségügyi rendkívüli állapot ellenére folytatódik a termelés.