Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / A Nike szembeszáll az erdőirtással

A Nike szembeszáll az erdőirtással

Pár hónappal ezelőtt a Greenpeace közétett egy riportot, melyben azt taglalta, mekkora hatással bírnak a nagy sportmárkák az Amazonas környéki erdők irtására. A Nike szembeszállt a vádakkal.

Ahogy azt valószínűleg többen is tették, mivel a Greenpeace hivatalos honlapján már nem érhető el a korábban közzé tett tanulmány. Brazília jelenleg a negyedik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó ország, melyet nagyrészt hatalmas mértékű őserdőirtásának köszönhet. A „kutatás” szerint a globális cipőmárkák azzal támogatják a folyamatot, hogy az így nyert mezőgazdasági területeken nevelt szarvasmarhák bőrét vásárolják fel a lábbelik készítéséhez. A nem titkolt felelősségre vonás nagy port kavart a brazil szupermarketekben és elérte a gyártókat is.

A Nike hivatalosan kijelentette, hogy nem tud arról, hogy valaha is az Amazonas-medencéből származó marhák bőrét használták volna fel, azonban annak érdekében, hogy ez ne is fordulhasson elő, új, Amazonas politikát kezdeményez.

Ennek eredményeként a következő évben bevezetésre kerül egy a beszállítók számára kötelező nyomon követési rendszer, mellyel igazolják, honnan származik az általuk szolgáltatott bőr. Emellett felszólították az összes Brazíliában érdekelt iparág képviselőit, hogy fogadtassanak el egy hasonló tanúsítási rendszert.

A Greenpeace természetesen elégedetten fogadta a bejelentést, úgy vélik, a Nike intézkedései bizonyítják, mekkora befolyása lehet az ágazatnak az Amazonas környéki erdők védelmében, és kötelességük vállalni a felelősségüket a problémában, keresve a megoldásokat a hatékony klímavédelemre a lakosokkal és a kormánnyal együttműködve.

A Nike új politikája saját döntése, az, hogy a többi iparágat is hasonló tanúsítványrendszer bevezetésére ösztönzi, nem biztos, hogy az Amazonas-medencében a mezőgazdaságból élő lakosokat örömmel tölti el.

Ajánlott tartalom

Ezeket lépi meg az EU 2030-ig a klíma védelemében

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta 2030-ig megvalósítandó új éghajlatvédelmi tervét, amely a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.