A nézőkből nyer energiát a stadion

India hatalmas projekt kivitelezésébe kezd, egy fenntartható sportközpont építésébe, melynek alapkövét már le is rakták. A Rajiv Gandhi Sports Complex a szükséges energiát a napból, és a stadionokba érkező nézők mozgásának energiájából veszi át.

Az innovatív projekt terveit a Studio Symbiosis építészeti iroda készítette, és alapkövét az Indiai Nemzetközi Kongresszus párt elnöke, Sonia Gandhi rakta le Raibareilly városában. Az Athletic Ripple Project vízcsepp alakú épületei egyszerre emelkednek ki, és olvadnak bele a környezetbe. Mindegyik része és pályája más és más sporthoz alkalmas. A hatalmas komplexum a fenntartható és energiahatékony építészeti megoldások egész tárházát sorakoztatja fel. A különféle stadionok tetejét napelemekkel, és pneumatikus panelekkel szerelik fel, melyek energiát gyűjtenek és termelnek. A komplexum remélt nagyszámú közönségének energiáját sem hagynák elveszni. A gyaloglás energiáját piezoelektromos generátorokkal össze lehet gyűjteni, és elektromos energiává alakítani, így mindenki hozzájárulhat az üzemeléshez szükséges áram előállításához.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.