A nepáli kormány a Mount Everest lábánál tart kabinetülést pénteken

A Mount Everest lábánál, egy 5200 méteres fennsíkon tart kabinetülést a nepáli kormány pénteken, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedés következtében gyors ütemben olvadó himalájai gleccserekre.

A nepáli miniszterek már csütörtökön megérkeztek Luklába, a régió egyik jelentős, 2800 méteren fekvő városába, hogy legyen elegendő idejük akklimatizálódni. Péntek reggel orvosi vizsgálaton is átesnek majd, mielőtt rövid, alig húszperces kormányülést tartanak a Csomolungma lábánál.
A kormány a hétfőn kezdődő koppenhágai klímacsúcshoz időzített akciójával a himalájai gleccserek riasztó ütemű olvadására akarja felhívni a közfigyelmet. Az ülésen a miniszterek Madhav Kumar Nepal kormányfő Koppenhágában tartandó beszédének tartalmáról egyeztetnek majd.
Tudósok szerint a himalájai gleccserek néhány évtizeden belül teljesen elolvadhatnak, komoly aszályokat okozva Ázsia jelentős részén. (A Himalájából eredő folyók 1,3 milliárd ember számára jelentenek vízforrást.) További problémát jelentenek az olvadás következtében felduzzadó hegyi tavak, amelyek kiáradásának lehetősége állandó rettegésben tartja a környékbeli falvak lakóit.

A csúcsok között tartott nepáli kabinetülés nem az első alkalom, hogy egy kormány megpróbálja felhívni a figyelmet azokra hatásokra, amelyeknek az általa vezetett ország ki van téve a klímaváltozás miatt.
A maldív kormány októberben tenger alatti tanácskozást tartott, hogy ráirányítsa a világ figyelmét a tengerszint-emelkedés veszélyeire. A Maldív-szigetek területének 80 százaléka egy méternél alacsonyabban fekszik, legmagasabb pontja is mindössze 2,3 méteres.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.