A NASA műholdképekkel segíti a himalájai gleccserek vizsgálatát

Az amerikai űrkutatási hivatal felajánlotta műholdfelvételeit a himalájai gleccserek olvadását és ennek következményeit tanulmányozó kutatóknak.

A NASA Nepál fővárosában, Katmanduban indította útjára az új monitoring-rendszert kedden.
A SERVIR elnevezésű online alkalmazás lehetővé teszi kutatók, kormányok és segélyszervezetek számára, hogy hozzáférjenek a Himalájáról készült műholdfelvételekhez, így idejekorán észleljék az árvíz és más katasztrófák – erdőtüzek, viharok – veszélyét, továbbá alaposabban tanulmányozhassák a klímaváltozás hatását a térségre. A hivatal közleménye szerint a SERVIR a biodiverzitás változásának nyomon követésére is használható.
A himalájai gleccserek táplálta folyóktól mintegy 1,3 milliárd ember vízellátása függ Ázsia-szerte. Kutatók szerint a gleccserek riasztó mértékben olvadnak, ami rövid távon áradásokhoz, hosszú távon aszályhoz vezethet.

A hó és jég formájában tárolt hatalmas vízkészlete okán környezetvédők által olykor “harmadik sarkvidékként” emlegetett Himalája kiemelkedő jelentősége ellenére a szakértők egyelőre viszonylag keveset tudnak az éghajlatváltozásnak a hegységre gyakorolt hatásáról.
Az új rendszert a NASA egy Katmanduban működő fejlesztési szervezettel (International Centre for Integrated Mountain Development, ICIMOD) együttműködésben indította el.
“Az egész himalájai régió egyfajta fekete lyuk a kutatók számára. Reméljük, hogy ezzel a rendszerrel áthidalható lesz az adathiány problémája” – fogalmazott Basanta Shrestha, az ICIMOD egyik vezető tisztségviselője.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.