A napenergiára eresztették a mesterséges intelligenciát

Mi köze Bill Gatesnek a Microsoft társ-alapítójának, a hatalmas vagyonnal bíró üzletembernek, a Heliogen nevű céghez?

Gates, aki nem akármilyen vállalkozásokhoz adja nevét és befektetését, ezúttal számos nagyvállalattal együtt, támogatásáról biztosította a napenergia hasznosításában nagy áttörést elérő, Bill Gross által létrehozott céget. Azt az egyedülálló vállalkozást, amely a Heliogen tükrök és a mesterséges intelligencia felhasználásával olyan technológiát fejlesztett ki, amelynek alkalmazásával 1000 Celsius-fok feletti hő is előállítható. A társaság egy napkemencét hozott létre, amely nagyjából a Nap felszíni hőmérséklet negyedének megfelelő hőt képes előállítani. Tehát, a napenergia és a mesterséges intelligencia együttes munkafolyamatában rejlik a tudományos „titok”, e két összetevő közös, összehangolt munkája jelenti a különleges technikai módszer, a sajátos „gyártási folyamat” lényegét. Az extrém hőt kizárólag ez a titkos kísérletként számon tartott műszaki megoldás biztosítja: ennek használatával a napfényt precízen, okosan, egyetlen pontra koncentrálja. Kétségtelenül nagy áttörés ez a napenergia felhasználásban. Módszerükkel az üveg-vagy az acélgyártásban is kamatoztatható technológiát sikerült szabadalmaztatniuk, ily módon a világ legszennyezőbbnek kikiáltott iparágai környezetkímélőbb módon folytathatnák tevékenységüket. A koncentrált napenergia felhasználásával első alkalommal nyílik lehetőség olyan extrém hő létrehozására, amelynek segítségével cement, acél vagy üveg készítése is lehetővé válik. Azaz, a szénmentes napenergia a gazdaság olyan szegletében válthatja ki azokat a fosszilis tüzelőanyagokat, amelyek nagymennyiségű káros anyagot bocsátanak ki. Olyan technológiával álltak elő, ami kedvezőbb áru lehet a fosszilis tüzelőanyagokkal összehasonlítva, emellett nem termel széndioxidot. A technológia által drámaian csökkenthetőek lesznek az iparágból származó üvegházhatású gázok.

A rendszer kifinomult technikájával, a Heliogen cég szakembereinek meggyőződése szerint, az újszerű technológiát a későbbiek során tiszta hidrogén előállítására is felhasználhatják. A fejlesztés újabb lépéseként a szénmentes hidrogént pedig teherautók és repülőgépek üzemanyagává alakíthatják át. Ez újabb fejezetet jelentene a cég életében, képes lenne hosszú távon egy zöld hidrogén társasággá válni.

 

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.