A napenergia úttörői Afrikában

Kenyában működik az első és egyetlen kelet-afrikai napelem gyár és sikeresen veszi fel a versenyt a kínai nagyüzemekkel.

A holland nemzetiségű Haijo Kuper vezeti az első és egyetlen napelemeket előállító gyárat egész Kelet-Afrikában. Az üzem Naivasha városában található, kb. 90 km-re északra Nairobitól, írja a mernokbazis.hu. A gyárnak egy olyan ágazatban kell helytállnia, amelyben a nyugati high-tech vállalatok sorra roskadnak össze a kínai túlsúly alatt. Ezen kívül egy olyan országban van a székhelye, amelyben bár már létezik a megújuló energiát támogató törvény, de csak rendkívül szellős elektromos hálózattal rendelkezik. Afrikában mások a napelem gyártás játékszabályai, mint a nyugati világban. A legszembetűnőbb különbség: „Mi 13 és 125 watt teljesítmény közötti egységeket gyártunk” – mondta Kuper. A nemzetközi piacon 200 wattnál nagyobb teljesítményű modulok számítanak általánosnak. Az ok: az ipari országokban a napelemek termelte elektromosságot szinte kizárólag mind betáplálják a hálózatba. Kenyában ezzel szemben a lakosságnak mindössze csak a 15%-a csatlakozik az elektromos hálózatra. Gyakorlatilag az összes afrikai napelem berendezést ezért önellátásra használják – erre a kisebb, olcsóbb modulok is elegendők.

Igaz 2010 óta már Kenyában is létezik a napenergiából előállított elektromosságnak rögzített átvételi ára, de túl alacsony ahhoz, hogy a berendezéseket nyereségesen lehessen üzemeltetni. A magánszemélyek 10, a vállalatok 20 amerikai centet kapnak kilowattóránként 20 éves időtartamra. Összehasonlításul: a hálózati elektromosság Kenyában 18-20 amerikai centbe kerül kilowattóránként. Ezért az a maréknyi kenyai, aki a közismerten instabil hálózatra csatlakozik, inkább saját maga használja fel a napenergiából megtermelt áramot. Ezen kívül az országban az átlagkereset meglehetősen alacsony. Még egy kis berendezés is hatalmas befektetést jelent az emberek számára. Ennek megfelelően jól mérlegelik a vásárlást. Az üzletekben a piacvezető kínai Suntech egységei mellett az olcsóbb, Naivashából származó helyi gyártmányoknak is van esélyük. A vásárlók magánszemélyek, vállalatok és állami létesítmények, pl. iskolák vagy kórházak. A gyártás jól fut. A vállalat alkalmazottainak száma lassan, de biztosan növekszik – a kezdeti 35 dolgozóról időközben 51-re. A kezdetekkor még munkaerő közvetítőkön keresztül kellett a megfelelő munkásokat keresni. Ma maguktól jelentkeznek az érdeklődők. A fejlődési görbe íve a jövőben tovább emelkedhet, hála az Európai Közösségnek, amely a következő két évben 50 millió eurót tervez a fejlődő országok energiahálózatának kiépítésébe fektetni. Ezzel Kelet-Afrikában tovább nőhet a hazai napelemek iránti kereslet.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.