A napenergia győzhet pár éven belül

2018 elejére a napenergia gazdaságilag is jó befektetés lehet a nagyvárosok áramellátásához. 2040-re az elektromosság felét ott termelik majd, ahol felhasználják. A centralizált, széntüzelésű erőműveknek vége – írja a Guardian.

Múlt héten, most először az ausztrál tagállam Queensland elektromos áramának nagykereskedelmi ára negatívba ment át – a nap közepén. Normális esetben az ár 40-50 dollár megawattóránként, most viszont több napig nulla környékén mozgott. Az ár az állam legújabb, legnagyobb erőművének köszönhető: a tetőre helyezett napelemeknek.

A negatív árazás nem ismeretlen dolog, azonban eddig csak éjszaka történt ilyen, amikor a lakosság nagy része alszik, a fogyasztás alacsony. A széntüzelésű erőművek nem szívesen kikapcsolnak ki, ezért fizetnek másoknak, hogy felvegyék a felesleges áramot.

Ebédidőben azonban ez nem történhetne meg: a napi áraknak a nagyobb keresletre kellene reagálniuk. Ilyenkor az emberek ébren vannak, az irodákat használják, a gyárak működnek. A fosszilis erőművek ilyenkor generálják profitjuk nagy részét.

A napelemek fejük tetejére állították a modellt. 1100 megawattot állítanak elő Queensland több mint 350 ezer épületének tetején (és 3400 megawattot 1,2 millió épületen az országban). A hatás akkora, hogy tavaly már nagyon kevés fosszilis erőmű volt nyereséges Ausztráliában.

Ráadásul az elektromos ellátásban a legdrágább dolog nem a termelés, hanem a szállítás. Ez az a pont, ahol áttörést hozhat a napenergia, hiszen helyben termelhetik meg majd a szükséges áramot. A napenergia emiatt akkor is legyőzné a hagyományos erőműveket, ha nullára esne az áram előállításának ára – írja a Guardian.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.