A napenergia beruházás alig nő, a kereskedők piaca telítődik

Enyhén emelkedett a működő napenergia kapacitás Magyarországon, miközben a kereskedők és szolgáltatók száma már a piac telítettségét mutatja – közölte Varga Katalin, az Energia Klub nonprofit szervezet munkatársa szerdán a Budapesten tartott sajtóbeszélgetésen.

Az elmúlt évben 2008-hoz képest mintegy 10-20 ezerrel 110-120 ezer négyzetméterre emelkedett napkollektorok területe és 150 kilowatt-tal 650 kilowattra a beépített napelem kapacitás.
A primerenergia felhasználásban mintegy 6,4 százalékot képviselt a megújuló energiák aránya, de a napenergia mennyisége statisztikailag nem mérhető.
Az Energia Klub 2009 negyedik negyedévében másodszor végzett felmérést a napenergetikai eszközök forgalmazásával, kivitelezésével és karbantartásával foglalkozó cégek között, amiből az állapítható meg, hogy az elsődleges szempont az ár, de egyre fontosabbá válik az eszközök megfelelő minősége is. Jellemzően Ázsiából érkezik sok olyan termék, aminek minősége megkérdőjelezhető. Ezért szükség lenne arra, hogy az ilyen jellegű pályázatoknál feltétel legyen a beszerzendő eszközök minőségi követelményének meghatározása – mondta Varga Katalin.

A napenergia hasznosításának elterjesztéséért indított versenyt az Energia Klub 2009-ben a települések számára az egy főre jutó napenergia hasznosítását mérve – mondta el Tóth Nelli, az Energia Klub munkatársa. Az ötezer lakos alatti települések kategóriájában a Zala megyei Dötk lett az első, ahol egy alapítvány épületét szerelték fel ilyen eszközzel. Az ötezer és ötvenezer fő közötti települések kategóriájában Tapolca a listavezető társasházakra telepített napkollektorokkal. Az 50 ezer lakos fölötti települések közül Budapest III. kerülete áll az élen, ahol a faluházon van az egyik legnagyobb területű napkollektor, összesen 1.515 négyzetméter. Orosháza pedig az európai uniós versenyben ért el második helyezést. A városban jellemzően az önkormányzati intézmények hasznosítják a napenergiát.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.