A napelem mint áramtermelési lehetőség iránt érdeklődők pályázati támogatást várnak, a garancia és a várható élettartam a legfontosabb a választásnál, kevésbé a környezetvédelem és az ország energiafüggőségének csökkentése - derül ki egy friss felmérésből.

A napelemnél a támogatás, a garancia és az élettartam a fontos

A napelem mint áramtermelési lehetőség iránt érdeklődők pályázati támogatást várnak, a garancia és a várható élettartam a legfontosabb a választásnál, kevésbé a környezetvédelem és az ország energiafüggőségének csökkentése – derül ki egy friss felmérésből.

A napelemes rendszerekkel foglalkozó magyar Manitu Solar nevű cég januárban több mint 300 kitöltött kérdőívvel készült felmérése szerint a napelemes beruházásoknál a támogatással elfogadható megtérülés a legfőbb szempont. A közlemény szerint a felmérés nem reprezentatív, a cég hírlevelét olvasók válaszoltak a kérdésekre.
A lakosság az áramár emelkedésétől való félelem miatt választana napelemes energiaforrást. Az intézmények a hosszú élettartamot, az alacsony karbantartási igényt és a nagy megbízhatóságot jelölték meg előnyként.

A napelem kiválasztásánál a legfontosabb döntési szempont  a garancia és a várható élettartam (94 százalék), a minőség (92 százalék) és a teljesítményarányos ár (90 százalék), nem fontos viszont a technológia és a gyártó ország.
A támogatási igényekre vonatkozó kérdésekre adott válaszokból az derült ki, hogy a napelemes beruházásoknál a legnagyobb akadályt a megfelelő nagyságú támogatások hiánya (74 százalék), a kevés saját tőke (58 százalék) és a bonyolult és hosszadalmas pályázati eljárás (56 százalék) jelenti. A közlemény megjegyzi, hogy Magyarországgal szemben az Európai Unió legtöbb országában ma már jellemzően a napelemmel termelt áram magasabb átvételi árával, jellemzően 20 évig fix összeggel és állami garanciával támogatják ennek a megújuló energiának elterjedését.

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.

Nincs hozzászólás

  1. Tapasztalatunk szerint sem a fotovoltikus sam pedig az abszorbciós napelemek az élettartamon belül az árukat nem hozzák be. Ennek oka az, hogy kb. 10 év után a hatásfok jelentősen csökken, ezenkívül a karbantartás költséges amihez nagyon kevesen értenek. Ennek ellenére a napelemek használata fontos, de csak akkor, ha a politika felsmeri a környezet védelmét és támogatja azt.(műszaki kutató-fejlesztő)