Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A napelemek élettartamát növelték
Tudj meg többet: Napenergia

A napelemek élettartamát növelték

A napelemeket gyártó német Conergy cég kidolgozott egy rendszert, amellyel csökkentheti a PID (Potential Induced Degradation) az indukált potenciál elöregedését a napelemek gyártási folyamatában. A PID hatás csökkentése megnövelheti a napelemes modulok élettartamát.(Aiolus News)

Ez a hatás érintheti az 1000, vagy annál több volt feszültségű napelemes rendszerek, amelyek függnek a környezet nedvességétől és hőmérsékletétől. Elsősorban azokat a paneleket érinti, amelyek a keretek negatív potenciáljának nagy különbségeit mutatják, vagy a lépcső effektust, a modul feszültségi szintjében. A Conergy alapos elemzések után bejelentette, hogy megtalálta az okokat a napelemek celláiban és megtette a szükséges megelőző lépést annak érdekében, hogy ellensúlyozza a napelemek elöregedését. Ennek megfelelően a cég kutatási és fejlesztési részlegei megállapították, hogy a PID jelentős mértékben csökkenthető annak a visszatükröző rétegnek megfelelő kezelésével, vagy a modul celláiba beépítésre alkalmas anyag használatával a gyártási folyamatban. A Conergy vicenzai leányvállalata szoros együttműködésben a cellák szállítóival garantálják a termék minőségét. A Conergy eddig mintegy 1,5 GW kapacitású napelemes rendszert adott el, anélkül hogy a PID hatás következtében bármiféle elöregedés tapasztalható lett volna.

Ajánlott tartalom

Napelemparkot húztak fel Székesfehérváron

Kísérleti jelleggel, mintegy kétszázmillió forintból létesített napelemparkot a Videoton Holding Zrt. székesfehérvári ipari parkjában.