A napelem guru elemzi a piacot

Christoph von Bergennel, a SolarMax vezérigazgatójával az európai napenergia-felhasználás kilátásairól beszélgettünk, valamint arról, miért határozott úgy a cége, hogy a kontinens lesz a stratégiai célterülete.

Hogyan tekint az európai napelemes piacon kialakult jelenlegi helyzetre?

A két fő európai piacra, Németországra és Olaszországra 2014-ben további csökkenés vár. A túlélésért folytatott küzdelem éve lesz ez. A jelenlegi piac teli van cégekkel, amelyek nagyon alacsony árakat kínálnak, sőt, olyan kiegészítő szolgáltatásokat is (pl. meghosszabbított garanciát), amelyek teljesen távol állnak bármiféle értelmes költségkalkulációtól. Ebben a helyzetben az invertergyártók körében is piaci konszolidáció várható. Az európai piac teljes volumene 10 GW terjedelemben ismét kisebb, mint az előző esztendőben. Ám az abszolút érték arról árulkodik, hogy a piaci potenciál nagy. Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Franciaország továbbra is a világ tíz legnagyobb fotovoltaikai piaca közé tartozik.

Jelenleg mely európai piacokat tartja a SolarMax a leginkább reménykeltőnek?

Óriási örömmel tölt el bennünket az, hogy három év után magához tért a mi hazai, azaz svájci piacunk, amely viszonylag jelentős növekedést ért el. Az országunkban meglévő nagy piaci részesedésünknek köszönhetően bevételeink jelentős hányada Svájcból származik, annak ellenére is, hogy erős konkurenciával kell szembenéznünk. Éppen ezért a svájci piacon elért nagy részesedést erős versenyképességünk igazolásának tekintem.

Nagy-Britannia további olyan piac, ahol érdekes növekedést tapasztalunk. Az első félév itt nagyon jól alakult – központi inverterekkel kapcsolatos, 65 MW-t meghaladó nagy projekteket sikerült megvalósítanunk. Ezenkívül Nagy-Britanniában sikerült megnyernünk néhány jelentős napelemforgalmazót, akik most elemes invertereket szállítanak nekünk az erős piaci szegmensnek számító háztartások és kis cégek számára.

Tavaly a francia piacon is sikerült jelentős részesedést elérnünk, és 2014-ben ennek további növekedésével számolunk.

Bár, mint említettem, a német és az olasz piacon továbbra is csökkenés tapasztalható, meggyőződésünk, hogy ezek jelentős potenciállal rendelkeznek, és itt is szeretnénk erősíteni a piaci jelenlétünket.

A SolarMax cég 2013-ban, piaci orientációjának változtatása keretében úgy döntött, hogy az európai napelemes piacnak szenteli fő figyelmét. Mi vezette Önöket ehhez az elhatározáshoz?

Az európai piac lassulása nem annak a következménye, hogy a piac telítődöttt volna. A lassulásnak az az oka, hogy politikai és gazdasági erők akadályozzák a napenergia fejlődését. A politikusok bizonyos mértékben elveszítették kezdeti készségüket, hogy támogassák e technológia jövőbeni fejlesztését. Összességében romlott a helyzet, s továbbra is bizonytalan marad, ami mindenesetre mérhetetlenül negatívan hat a beruházókra. Ez a politika olyan hatást gyakorol a cégekre, hogy nincs túlontúl sok okuk tovább vállalkozni ebben az ágazatban.

Másrészt – a villanyáram-előállítás ágazatában tapasztalható vonzó áraknak köszönhetően – a napenergetika kezd valódi alternatívát jelenteni az áramtermelés szokványos formáival szemben. A szolár panelek általi, decentralizált villanyenergia-előállítás már most is üzletileg vonzó megoldást jelent az olyan kereskedelmi vagy ipari épületek esetében, amelyek Németországban, Olaszországban és más államokban saját energiát használnak fel. A jövőben e téren még intenzívebb fejlődés várható. Ezenkívül pozitív a nyilvánosság viszonyulása ahhoz a technológiához, amely a széndioxid-kibocsátás szempontjából semleges, ami csökkenti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függést – és ezáltal geopolitikai függésünket is –, nem termel veszélyes hulladékot, s erősíti a helyi gazdaságot.

Ezen okoknál fogva meggyőződésem, hogy Európában óriási a közép- és hosszútávú potenciál. S ebből szeretnénk kivenni a részünket!

Milyen intézkedéseket hozott a SolarMax annak érdekében, hogy az európai piacon konszolidálja és megerősítse a már így is szolíd pozícióit?

Beruházunk az európai piacokba. Jelentősen bővítettük a forgalmazást Németországban, Olaszországban, Svájcban, a Benelux-államokban és Franciaországban. Azt akarjuk, hogy termékeink elérhetők legyenek a legfontosabb értékesítési csatornákon keresztül, s aktívabbak vagyunk a kereskedelem terén is. Az európai piacokon azonban termékekbe és szolgáltatásokba is fektetünk. A HT és TP új inverterek Európának méretre szabottak, ugyanúgy az elemek behelyezésére és a terhelés irányítására vonatkozó megoldások is. Németországban létrehoztuk a SolarMax Servicepointot, ami új, after sales szervezet, amelynek az a célja, hogy kellő értéket képezzen az ügyfelek részére.

Milyen az európai fotovoltaikával kapcsolatos prognózisa 2020-ra?

A piac jövőre ismét növekedni fog. Körülbelül 15%-os növekedés mellett, ami ágazatunk viszonylatában aránylag szolíd becslés, 2020-ban 25 GW-os piaci volument érünk el, ami a jelenlegi kétszeresének felel meg.

Hogyan látja, milyen lesz a SolarMax 2020-ban?

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezen az ideiglenesen gyengébb időszakon túljussunk, s hogy a jövőben kivehessük a részünket a piaci növekedésből. Meggyőződésem, hogy sikeresek leszünk.

forrás: napenergiainfo.hu

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.