A nagy országok lakosai készek változtatni az éghajlatért

Az amerikaiak, a japánok és a franciák túlnyomó része, 80 százaléka kész változtatni fogyasztási szokásain az éghajlat védelmében – derült ki egy friss felmérésből, amelyet az ENSZ koppenhágai klímacsúcsához időzítve végeztek és ismertettek.

A három nemzet mellett Lengyelországban és Olaszországban is megkérdezték az embereket. A megkérdezett franciák 88 százaléka, a lengyelek 87 százaléka, az olaszok 85 százaléka, a japánok 81 százaléka és az amerikaiak 80 százaléka mondta azt, hogy változtatna életmódján és korlátozná fogyasztását a környezet védelméért – derült ki az Ifop intézet által végzett felmérésből, amelyet a Le Monde című francia napilap ismertetett.

A franciák 64 százaléka válaszolta, hogy tud a dán fővárosban hétfőn kezdődött nagyszabású klímavédelmi csúcsról. Az olaszoknál ez az arány 67, a japánoknál 63, az amerikaiaknál 61, a lengyeleknél azonban csak 53 százalék volt.
A megkérdezettek azonban kritikus véleménnyel voltak a tanácskozás végkimenetelének sikeréről, a franciák 75, a japánok 61, az olaszok és a lengyelek 60, a lengyelek pedig 49 százalékban vélekedtek úgy, hogy a konferencia végén csak látszatmegállapodás születik.
A reprezentatív internetes felmérést november 25. és december 3. között 3713, tizennyolc év feletti ember megkérdezésével végezték.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.