A műfenyő a legroszabb megoldás

A karácsony a környezettudatosság szempontjából felér egy kisebb ökológiai katasztrófával: az átlagosnál is több szemetet termelünk, szaporítjuk a soha le nem bomló műanyagokat, és növeljük a lakásban felhalmozott felesleges ajándékok tömegét. Néhány tipp, hogyan csökkenthetjük az ünnepi időszak környezetünkre gyakorolt negatív hatásait.

Ajándékozzon élményt!
Az élményajándékok sokszor kevesebb pénzbe kerülnek, de több értéket képviselnek, mint pl. egy ékszer, parfüm, vagy egy elektromos kütyü. Egy  koncertre, egy előadásra vagy egy meghitt vacsorára sokkal szívesebben emlékezik majd vissza az, akit megajándékozunk, mint egy újabb tárgyra, ami lehet, hogy a szekrény aljára kerül majd, a többi elhibázott meglepetés közé. Élményajándék azonban lehet egy wellnessprogram vagy egy masszázs is, írja az origo.hu.

Ne vegyen újat!
Aztán persze azzal is kímélhetjük a környezetünket, ha használt dolgokat teszünk a fa alá. Van, aki sokkal jobban örül egy régiségboltban vagy bolhapiacon talált apróságnak, amelynek története van, mint egy vadonatúj használati tárgynak. Jó megoldás lehet az is. ha olyan ajándékokat választunk, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek. Így nemcsak a környezetet óvjuk, de jó kis reklámot csinálunk az alkotóiknak, és ezzel is támogatjuk munkájukat.

Vegye a helyit!
A világ másik feléről érkező, talán gyermekmunkával előállított tucatáru gyors felvásárlása helyett nézzünk körül a helyi kézműves vásárokon vagy a termelői piacokon. Ha nincs időnk a bevásárló túrára, a kézműves termékeket árusító online portálokon is böngészhetünk. A helyi kézművesek által készített egyedi tárgyak személyesebbek, és az ajándékozó és tudni fogja, hogy időt szántunk a választásra.

Nejlonzacskó stop!
Mindig legyen nálunk saját táska, szatyor, így nem kell újabb és újabb darabokkal szaporítani a műanyag zacskók hadát.

-

Tegye fel a tavalyit!
Bár a lakberendezők minden évben újabb és újabb színtrendekkel sokkolják a trendi otthonra vágyókat, érdemes átgondolni, hogy valóban szükség van-e egy teljes lila, fekete, hófehér, stb. karácsonyi dekoráció beszerzésére. A természetes díszítés soha nem megy ki a divatból, az idén pedig amúgy is az újrahasznosítás a menő.

Elemes játékok tiltólistán
Az elemek a környezet legnagyobb ellenségei közé tartoznak, csak egy részük kerül a veszélyes hulladékok közé. Ha lehet, ne vegyünk a gyereknek elemmel működő játékokat. Próbáljuk csak ki, már egy olyan klasszikus ajándék is rengeteg örömet tud okozni, mint a papírsárkány, pláne, ha vele együtt készítjük.

Főzzünk helyi alapanyagokból!
Amennyire megoldható, készüljön az idén hazai, lehetőleg környékbeli alapanyagokból a karácsonyi menü. Ha kevesebbet kell szállítani az élelmiszert, kevesebb energia fogy, egy piacon bevásárolni pedig sokkal hangulatosabb, mint sorban állni egy hipermarketben. Ráadásul egyre több háziasszony, nagymama vállal karácsonyi süteménykészítést, bejglisütést. Ha nincs időnk a sütésre, bátran rendeljük meg tőlük az ünnepi desszertet. Nemcsak sokkal finomabb lesz, mint az üzletekben kapható egyentermékek, de anyagilag is támogatunk egy idős asszonyt, vagy egy sokgyerekes családot.

Ajándék-újrahasznosítás
Míg korábban megbocsáthatatlan illetlenségnek számított, ma már simán belefér, hogy továbbadjuk azokat a dolgokat, amikre nincs szükségünk. Ehhez persze az kell, hogy mi se csodálkozzunk, ha észrevesszük, hogy nem mostanában vásárolták, vagy már használták azt, amivel megajándékoztak minket. Arra azonban figyeljünk, hogy ne bántsuk meg azt, akitől kaptuk a továbbajándékozott tárgyat, és lehetőleg ne kerüljön vissza hozzá. Ünnepek után szervezhetünk olyan cserét a barátokkal, ahol megszabadulhatunk a számunkra nem túl szerencsésen kiválasztott ajándékoktól.

A műfenyő a legrosszabb megoldás
Az öko-karácsony koncepciójába a műfenyő nem fér bele, mert a PVC előállítása, szállítása szennyezi a környezetet, arról nem is beszélve, hogy ha már nincs rájuk szükség, évezredek kellenek a lebomlásukhoz. Az igazi fa viszont megújuló energiaforrás – persze csak akkor, ha nem több ezer km-ről szállítják, hanem helyben nevelik. A legjobb megoldás talán a labdás fenyő, de csak akkor, ha megfelelően gondozzuk az ünnepek alatt, és túléli a karácsonyi időszakot.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.

Nincs hozzászólás

  1. Az én műfenyőm lassan 10 éve megvan, de meg se látszik rajta, mert minden évben gondosan el van rakva. De eltudom képzelni, hogy van aki minden karácsonyra új műfenyőt vesz, mert most fehér kell, most fekete, vagy csak lusta annyit törődni vele, hogy kibírjon éveket.

  2. A legrosszabb megoldás?? És ezt pont ezen az oldalon írják?? Talán bizony az a sok százezer élőfenyő amit a Karácsony “oltárán” áldoznak az emberek fel pár napra, majd kihajítják, jobb megoldás?? Aki műfenyőt vesz legtöbb esetben épp azért teszi, hogy ne legyen része, akár közvetve is, a kollektív fagyilkolásban. Én tavaly vettem, épp ezen okból. Lehet hogy ahol a cikk írója él ott az emberek a műanyag hulladékaikat, beleértve a megunt műanyag karácsonyfáikat is a természetben hagyják lebomlani. Felénk hulladékfeldolgozóba kerül az ilyesmi. Ja, és a labdás fenyő. Nem hangzik rosszul, bár előbb utóbb csak ki kell ültetni a kertbe, már akinek van, és újat beszerezni amelyik gond nélkül befittel a szobába. Ha valóban hosszútávra tervezel akkor csak a műfenyő marad mint a “legzöldebb” megoldás.

  3. Gyengébbek kedvéért: a magyar országon gyártott összes műfenyő visszadolgozott hulladékból készül. A többi dologgal kapcsolatban az az érzésem, mintha kicsit átestünk volna paci másik oldalára.

  4. gondoljunk már bele mennyi műanyag kell egy műfenyőhöz, amit esetleg évtizedekig használhatunk?
    talán néhány erősebb szatyor anyaga, amiket nap mint nap dobálunk el.

  5. Arról nem is beszélve, hogy a műfenyők nem PVC-ből vannak.