Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A műanyag a tengerben talán felbomlik
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

A műanyag a tengerben talán felbomlik

A környezetvédők elátkozzák a műanyagot mint olyan szennyezőanyagot, amely nem bomlik fel. Egy új tanulmány szerint azonban a tengerek vizében talán megsemmisül ez a hulladék is, bár ettől még nem sokkal lesz kívánatosabb.

Sok ezer tonna műanyaghulladékot hord évente a szél az óceánokba, melynek egy része a partra vetődik, más részét az áramlatok olyan helyekre viszik, mint például a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt Hawaii és Kalifornia között, s amelynek mérete mára már meghaladja Texas államét.

“A műanyagot általában éppen azért használjuk, mert meglehetősen tartós. Mi azonban úgy találtuk, hogy a tengerek vizében a napnak, esőnek és más környezeti hatásoknak kitéve lebomlik, ezzel pedig olyan környezetkárosító faktorrá válik, amellyel a jövőben is egyre inkább számolnunk kell” – mondta Szaido Kacusiko, a japán Nihon Egyetem kémikusa.

Szaido és munkatársai az amerikai kémiai társaság konferenciáján hangsúlyozták: a lebomló plasztik olyan veszélyes anyagokat bocsát ki, mint például a biszfenol-A, vagy a műanyagok nagyobbacska építőköveinek számító bizonyos oligomerek.

Ajánlott tartalom

Egy kicsiny rákféle négy nap alatt lebontja a mikroműanyagot

Egy kicsiny rákféle képes lebontani a mikroműanyagot egy sejtnél kisebb méretűvé 96 óra alatt a Corki Egyetem (UCC) kutatói szerint.