A monszunokat is megzavarhatja az éghajlatváltozás

Változóak a Dél-Ázsiára vontakozó előrejelzések a globális felmelegedés hatásairól. A potsdami klímakutató intézet legújabb kutatása hosszú távon vizsgálja a monszunok változásait az elkövetkezendő évszázadok során.

Az Environmental Research Letters szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint kétszáz év alatt a nyári monszunok komolyan megzavarhatják a térség csapadékellátását, mely természetesen elengedhetetlen a mezőgazdaság szinten tartásához Dél-Ázsiában. Ezek a zavarok azt jelentik, hogy az eddig mért átlaghoz képest akár 40-70 százalékkal is csökkenhet az évi csapadék mennyisége. A monszun bizonyos években eddig is elmaradt óriási aszályt okozva a Walker-cirkulációnak nevezett jelenség miatt. A kutatók szerint ez egyre többször fordul majd elő, India pedig könnyen eső nélkül maradhat.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.