A Mol lett a budapesti közösségi kerékpáros rendszer névadó szponzora

A Mol lett a budapesti közösségi kerékpáros rendszer, a Bubi (Budapest-Bicikli) névadó szponzora, az olajipari vállalat a működési költségek jelentős részét vállalja – jelentette be Tarlós István főpolgármester és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerdán Budapesten.

A rendszer éves üzemeltetési költsége mintegy 250 millió forint, a Mol ebből nettó 122 millió forintot vállalt magára. A fennmaradó költségeket a főváros fizeti, és a bevételek Budapest költségét csökkentik. Évente csaknem 70 milliós bevétellel számolnak, így a fővárosnak évente mintegy 50 millió forintba kerülhet a Bubi üzemeltetése – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Tarlós István főpolgármester azt mondta, 1994 óta mintegy megötszöröződött a kerékpáros-forgalom Budapesten. Hangsúlyozta, hogy egyszerűsíteni kell a belváros közlekedését, bővíteni kell a közösségi közlekedési alternatívák körét.

A terminálok telepítése jövő februárban kezdődik, a kerékpárokat és a dokkolóállomásokat GPS-alapú nyomkövető rendszer és kamerarendszer is védeni fogja, az átadás áprilisban várható. Az előzetes becslések szerint évente mintegy 12 ezer ember használja majd a közösségi kerékpárokat.

A rendszer átadásáig közlekedéstechnikai módosításokat is végezni kell, csomópontok közlekedését kell újratervezni. Növelik a kerékpárutak számát is, ezt a feladatot a Budapesti Közlekedési Központ végzi majd.

-

A díjtáblázaton Tarlós István elmondása szerint jelenleg is dolgoznak a szakemberek, egyelőre annyi tudható, hogy az első félóra díjmentes lesz, és a rendszert a regisztrációkor kapott elektronikus kártyával vagy bankkártyával lehet majd használni.

Hangsúlyozta, hogy a főváros elsődleges célja a kerékpáros kultúra fejlesztése, és egyúttal a teljes közlekedési kultúra átalakítása, de minden döntésnél figyelni kell arra, hogy olyan lépéseket tegyenek, amelyek a főváros közlekedésének egészét, adottságait is veszi figyelembe.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, régóta kitűzték azt a célt, hogy mindenkit szolgálni akarnak, akik az utakat használják, eszköztől és hajtóanyagtól függetlenül. Hozzátette, az ország már tart ott, hogy egy jobban megosztott, egészségesebb közlekedési kultúrára van szüksége.

A Mol felelősségvállalási programjába is beleillik a Bubi támogatása, mivel 2011 óta száz benzinkútnál alapvető kerékpáralkatrészeket is lehet kapni.

A Bubi rendszer 2014 áprilisában indul 75 gyűjtőállomással és 1100 kerékpárral, utóbbiakat a Csepel gyártja. A kerékpárokat bármelyik állomáson fel lehet majd venni, majd le lehet tenni használat után. A rendszer kiépítését az Európai Unió finanszírozza.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.