Nem észlelte a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. monitoringrendszere a borsodi megyeszékhely ivóvízellátását jelentős hányadban biztosító bükki Szinva-forrás szennyeződését, a város ivóvize továbbra is jó minőségű - mondta a társaság ivóvízüzletág-vezetője szombaton az MTI érdeklődésére.

A miskolci vízmű nem észlelte a Szinva-patak szennyeződését

Nem észlelte a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. monitoringrendszere a borsodi megyeszékhely ivóvízellátását jelentős hányadban biztosító bükki Szinva-forrás szennyeződését, a város ivóvize továbbra is jó minőségű – mondta a társaság ivóvízüzletág-vezetője szombaton az MTI érdeklődésére.

Galambos Péter azt követően nyilatkozott erről, hogy a Greenpeace közölte: a múlt héten lakossági bejelentést kaptak, amely szerint Lillafüred fölött a Szinva-patakot szennyezés érte és nagy mennyiségben található a vízen döglött pisztráng.
A nemzetközi környezetvédelmi szervezet hozzátette, hogy március 20-án vizsgálódtak a helyszínen, ennek során megtalálták a szennyezés forrását: a nyomok alapján jelentős mennyiségű fehér színű anyagot szórtak egy ideiglenes vízfolyásba, amely 50 méterrel lejjebb a Szinva-patakba torkollik. Mint írták, a helyszínen vett minták elemzése megállapította, hogy a kérdéses anyag klórmész, melynek kémhatása erősen lúgos, ilyet élővízbe kiengedni tilos, egy ilyen akció hatása katasztrofális lehet a környék élővilágára.

A Greenpeace helyszíni vizsgálatai alapján a véletlen baleset esélye egészen csekély, azonban azt nem lehet tudni, hogy miképp került a veszélyes anyag a patakba.
Galambos Péter, a Mivíz üzletágvezetője azt mondta: informális úton szereztek arról tudomást, hogy a Szinva-patak felső szakaszán elpusztult halakat visz a víz, a helyszínen azonban ennek nem volt nyoma, miként a víz szennyeződésének sem. A Mis vízellátásának jelentős hányadát biztosító Szinva-forrást monitoringrendszer felügyeli, az szennyeződést nem tapasztalt, a víz jó minőségű – tette hozzá.
A Greenpeace mindenesetre követeli az ügy maradéktalan kivizsgálását és a felelősök megnevezését, ehhez – mint közölte – a saját eszközeivel és bizonyítékaival is igyekszik hozzájárulni.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.