A Microsoftnál otthonról is dolgozhatunk

Április 21-én rendezik meg az első Dolgozz Otthonról Napot.

Az otthoni munkavégzéssel jelentősen csökkenthető a vállalatok környezetterhelése. Többek között ezért rendezi meg a Telenor és a Microsoft az első Dolgozz Otthonról Napot. Az április 21-én, a Föld Napját megelőző szombati munkanapon induló kezdeményezéssel a két cég a rugalmas munkaszervezés kultúráját szeretné meghonosítani Magyarországon. A kezdeményezés célja, hogy a lehető legtöbb hazai – elsősorban szellemi munkát adó – munkáltató tegye lehetővé az otthoni munkavégzést minél több munkatársa számára. A Dolgozz Otthonról Naphoz az érdeklődő, támogató cégek és a dolgozók az interneten és a Facebookon csatlakozhatnak. Ha egy vállalat alkalmazottai egy-egy alkalommal otthonukból dolgozhatnak, nemcsak az utazással töltött időt fordíthatják családjukra és magánéletükre, hanem megspórolhatják az ingázás költségét és csökkenthetik károsanyag-kibocsátásukat is. Egy autóval közlekedő dolgozó átlagosan napi egy-két órát, akár 30-60 kilométert ingázik otthona és munkahelye között. Ezzel körülbelül 2-5 liter üzemagyagot használ el, ami 5-11 kilogramm széndioxiddal terheli a környezetet.

Mobilkommunikációs eszközökkel és a mobilinternettel segítségével országos szinten csökkenthető az energiafogyasztás és a széndioxid-kibocsátás. Az otthoni munkavégzéssel, csupán fél óra autózás mellőzésével annyi energia takarítható meg, mint amennyit egy mobilszolgáltató fejenként éves szinten a hálózat fenntartására használ. Ennek különösen nagy jelentősége lehet például egy szmogriadó esetén. Ha egy vállalat lehetővé teszi, hogy a kollégák a kritikus napon otthonról dolgozzanak, jelentősen csökkenhet az utazásukkal járó környezetterhelés. „Nagyvállalatként a Telenor példát szeretne mutatni a környezetvédelem terén. Számos egyéb törekvésünk mellett munkavállalóink rendszeres otthoni munkavégzésével is csökkentjük saját ökolábnyomunkat. A nyugodt otthoni körülmények között végzett munka emellett sokszor kreatívabb, hatékonyabb, ráadásul növelheti a dolgozó és cége közötti bizalmat, a munkavállalói lojalitást” – mondta Frank Klausz III, a Telenor Magyarország vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

„A Microsoft irodai környezet minden munkavállalójának természetes lehetőségként kínálja a munkavégzést otthonról. Ez a fajta rugalmasság bizonyos technológia, eszközök használata mellett kulturális változást és szemléletváltást is igényel. Mi azt tapasztaljuk, hogy olyat, ami megéri: növekvő hatékonyság, magasabb szintű időgazgálkodási készség, kisebb fluktuáció. Bízom benne, hogy egyre többen ihletet és bátorságot merítenek a jó példákon és csatlakoznak a kezdeményezéshez” – mondta Kristóf Judit, a Microsoft kommunikációs vezetője.

A külföldön már ismert „Home Office Day” eseményt itthon először április 21-én rendezik meg. A Dolgozz Otthonról Nap magyarországi kezdeményezői, a Telenor és a Microsoft életében már bevett szokás, hogy heti egy-egy munkanapon az alkalmazottak otthonról végzik munkájukat, és megspórolják az idő- és energiaigényes utazást. A szervezők célja, hogy felhívják a szellemi alkalmazottak és munkaadóik figyelmét a gyakorlat előnyeire. A Telenor és a Microsoft a jövőben éves rendszerességgel tervezi a Dolgozz Otthonról Nap megrendezését. Az első Dolgozz Otthonról Napra a szervezők weboldalt is készítettek, amelyen az érdeklődők tájékozódhatnak a kezdeményezés céljairól, a „home office” kultúráról. Az oldalon a vállalatoknak és HR vezetőiknek van lehetőségük csatlakozni a naphoz, a munkavállalók pedig a Facebookon követhetik a kezdeményezést.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.