A melegedés miatt elharapódzó erdőtüzek klímakockázatot jelentenek

A globális felmelegedés miatt egyre gyakoribbá és kiterjedtebbé váló északi erdőtüzek jelentős klímakockázatot jelentenek – derül ki egy tanulmányból.

A jelenség azzal fenyeget, hogy az északi féltekén húzódó erdős területek karbonnyelőkből nettó karbonkibocsátókká válnak, ezzel pedig fokozzák a globális felmelegedést, ami viszont még gyakoribbá teszi az erdőtüzeket, s így ördögi kör alakul ki – érvelnek a szerzők a Nature Geoscience című tudományos lapban megjelent cikkben.
A tanulmányban elsősorban Alaszka 18,5 millió hektárnyi erdőségeit vizsgálják, amelyekről megállapítják, hogy az elmúlt évtizedben az egyre intenzívebb erdőtüzek miatt nettó karbonkibocsátókká váltak.
Az eredmények a szerzők szerint valószínűleg általánosíthatók Szibéria, Kanada és Észak-Európa hatalmas kiterjedésű vadonjaira is. Idén Oroszországban több mint egymillió hektáron tomboltak kezelhetetlen erdőtüzek, melyek egész falvakat pusztítottak el, s több mint 50 ember halálát okozták.

A cikk szerint nem is elsősorban a fák égése, inkább a talaj karbontartalma nyomán jut sok szén-dioxid a légkörbe.
“Az északi félgömbi tüzeket nagyrészt az avar, a tőzeg és a felszíni talajréteg szervesanyag-tartalma táplálja” – magyarázta Merritt Turetsky, az ontariói Guelph Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője.
Turetsky szerint az eredmények aggasztóak, mivel globálisan a talajok karbontartalmának mintegy fele az északi félteki permafrosztokban – állandóan fagyott talajokban – és tőzeglápokban található.
“Olyan széntartalomról van szó, amely évezredek alatt, lassanként halmozódott fel az ökoszisztémákban, most viszont nagyon gyorsan szabadul fel” – világított rá a professzor.
A mexikói Cancúnban jelenleg zajló ENSZ-klímacsúcson a múlt héten sikerült néhány intézkedést tető alá hozni a trópusi erdőirtás megfékezésére, az északi erdők azonban eddig kevés figyelmet kaptak a tárgyalásokon. A közelmúltban megjelent kalkulációk szerint Latin-Amerika, Afrika és Ázsia Egyenlítő-menti erdőségeinek pusztítása a teljes éves karbonkibocsátás 12-15 százalékáért felelős.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.