A méhek európai fővárosa: Bécs

Bécs nemcsak az egyik legnagyobb zöldfelülettel rendelkező város, de a méhek számát tekintve is Európa éllovasai közé tartozik.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint 456 különböző vadméhfaj él az osztrák fővárosban. A Bécs Város megbízásából készített környezeti tanulmány feltárta, hogy az osztrák főváros az egyik olyan hely Európában, ahol a legtöbb vadméhfaj él – ilyenek például a rozsdavörös kőműves méhek, a nagy kék ács méhek, és a pelyhesméhek is. Bécsben rengeteg a zöldfelület, ahol az állatok kedvükre válogathatnak a helyi virágok, gyógynövények, cserjék és gyümölcsfák közül, amikben sok a nekik szükséges nektár és pollen. A vadméhek közül sok faj nagyobb csoportokban él és közösséget alkotva együtt viselik gondját az utódoknak, amint az a mézet készítő háziméheknél is ismert. Sok faj azonban nem így él, hanem magányos életmódot folytat. A vadméhek különböző helyeken építenek fészket – üreges szárakban, falfuratokban, homokos talajban, felcsavarodott levelekben vagy akár régi dübelek helyén is, ha a lyuk átmérője megfelelő. Ezek az állatok értékesek a természet és az ember számára, mert beporozzák a gyümölcsöket és a szántóföldi növényeket. Többek között ezért is fontos a védelmük, amit Bécs hét pontból álló környezetvédelmi intézkedésekkel ér el. Ezek között szerepel például a permetezés minimális szinten tartása, az épületek zöldítése és a fényszennyezés csökkentése, ami hátrányosan hat a rovarok életritmusára. Ezen kívül sok helyen, mint a Városháza tetején is, méhkaptárakat állítottak fel mézelő méheknek. Bécsben jelenleg mintegy 200 millió méztermelő méh él körülbelül 5000 kaptárban, amelyeket méhészetek, egyesületek vagy önkormányzatok gondoznak. A méhek népszerűségét mutatja, hogy ezek a számok folyamatosan növekednek.

Kép: Houdek / PID

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.