Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A MAVIR szerint nem a kapacitáskorlát gátolja a szélenergia terjedését
Tudj meg többet: Szélenergia
A szélenergia terjedését nem gátolja a 330 megawatt beépített kapacitást engedélyező jogszabályi korlát, ettől függetlenül ez a szint a jövőben lépcsőzetesen emelkedni fog - mondta Vinkovits András, a Mavir elnöke szerdán sajtóbeszélgetésen Budapesten.

A MAVIR szerint nem a kapacitáskorlát gátolja a szélenergia terjedését

A szélenergia terjedését nem gátolja a 330 megawatt beépített kapacitást engedélyező jogszabályi korlát, ettől függetlenül ez a szint a jövőben lépcsőzetesen emelkedni fog – mondta Vinkovits András, a Mavir elnöke szerdán sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Az elnök elmondta, hogy 2007 év végén alig 80 megawattnyi kapacitással működtek szélkerekek az országban, azaz a kvóta 20 százaléka volt kihasználva.  Vinkovits András épp ezért “felturbózottnak” tartja azt a vitát, amely a kvóta körül alakult ki. Utalt arra, hogy zöldek gyakran keveslik az engedélyezett beépíthető kapacitást.

Megjegyezte, hogy a 330 megawattos korlátot 3 éve szabták meg azért, mert ennél nagyobb kapacitást a magyar villamos energia rendszer nem tudna befogadni. Ennek oka, hogy a változó széljárás miatt adódó változó áramtermelést nehézkes kiegyenlíteni speciális technológiák hiányában.

Vinkovits András közölte, hogy a Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia iránymutatást ad a megújuló energiaforrások, így a szélenergia piaci részarányának növelésére. Emiatt a megengedett kapacitáskvótát előbb-utóbb növelni kell – tette hozzá, ám konkrét időpontról, és mértékről nem nyilatkozott.

A MAVIR vizsgálja annak lehetőségét, hogy Magyarországon hogyan lehet a tengerparti, illetve a jelentős vízerőművekkel bíró országokétól eltérő megoldásokat alkalmazni a változó áramtermelés kiegyenlítésére. Tengerparti országokban a szél egyenletesebben fúj, a vízerőművek tározói pedig a pillanatnyi áramtöbblet és hiány kezelését könnyíti meg.

Az elnök jelezte, hogy a szélkerekek terjedéséhez van tennivaló befektetői oldalon, és a meteorológiai előrejelzések terén is. Földrajzilag kevésbé koncentrált és előre jobban kiszámítható termelés megkönnyíti a rendszerirányítást.

Vinkovits András szólt arról is, hogy a megújuló energia terjedéséhez első feladat a többletköltségek társadalmi elfogadtatása. A politikusoknak tudatosítani kell az emberekben, hogy a zöldáram drágább a hagyományosan termelthez képest. A MAVIR feladata az, hogy a politikusok által megszabott megújuló árammennyiséget a lehető legolcsóbban, az ellátásbiztonság veszélyeztetése nélkül biztosítsa.

Ajánlott tartalom

ITM: energiahatékonysági beruházások és technológiai fejlesztések csökkenthetik az ipar környezeti terhelését

A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia megalkotása érdekében Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a magyarországi ipari és szolgáltatói szektor nagy energiafogyasztóival egyeztetett, a résztvevők egyetértettek, hogy energiahatékonysági beruházásokkal és technológiai fejlesztésekkel tartósan csökkenthető az ipari termelés környezeti terhelése - közölte az ITM kedden az MTI-vel.