A marokkói gazdák minden csepp vizet hasznosítanak

A szárazság miatt évtizedek óta bosszús marokkói gazdáknak új utat mutatott egy komplex vidékfejlesztési program.

Al Haúz tartományban vagyunk, egy Marrákes közelében fekvő farmon, ahol a marokkói kormány és az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapjának (IFAD) támogatásával kiépített földalatti csepegtető rendszernek köszönhetően egy ideje már kevesebb víz is elegendő az eredményes és fenntartható gazdálkodáshoz. Abdeszlam Batrah 1987 óta gazdálkodik ezeken a földeken. Nehéz időket éltünk át. A Szakia folyóból vettük a vizet, ami nagyon körülményes volt, mert rengeteg idő ment el vele, nem is volt elegendő, és még sokba is került. Amióta van kút, sokkal jobb a helyzet. Az olívának köszönhetően jövedelemforráshoz jutunk, de a babból meg a borsóból is meg tudunk élni. 2000-ben és előtte azonban nagyon nehéz volt, az aszály szinte mindent elvitt – mesélte Abdeszlam Batrah. A kormány nemzetközi szervezetekkel karöltve próbál segíteni az itt élő közösségeknek abban, hogy megvédjék földjüket a klímaváltozás okozta talajeróziótól.

A felhőszakadások hatalmas árkokat vájnak a talajba, és tönkre teszik a növényzetet. Ennek megakadályozásra fákkal ültetik be a hegyoldalak teraszait. Abdeszlem el-Fuzi agrármérnök is részt vesz a projektben. Erre a felhőszakadások miatti talajerózió megakadályozása végett van szükség. Gyümölcsfákkal stabilizáljuk a talajt. A mezőgazdasági fejlesztés és a talaj megőrzését célzó programok közötti együttműködés ezekben a gyümölcsfákkal beültetett teraszokban ölt testet – magyarázta az agrármérnök. Marokkó népességének már több mint 60 százaléka városokban él. A programmal egyúttal életképes alternatívát szeretnének kínálni a nagyvárosokba özönlő, elkeseredett falusiak számára. A Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap a gazdák összefogását is segíti, hogy áruikat könnyebben tudják értékesíteni. Ebben a szövetkezetben a farmerek az olívaolajból szappant is készítenek, emellett mézzel és hússal is foglalkoznak. Új munkahelyek létesülnek, a nők is tudnak dolgozni.

– Az új mezőgazdasági technológiák bevezetése óta óta hatékonyabbá vált az olívaolaj-termelés. Fejlettebb módszerekkel sajtoljuk ki az olajat, és könnyebb az értékesítés is. A falusi asszonyok is jól járnak, mert saját jövedelemhez jutnak. A nőknek nem kell mindent a férjeiktől kérni. Az olívaolajnak, méznek, húsnak, szappannak köszönhetően az asszonyok önállóan is vásárolhatnak például gyógyszert a gyerekeknek, vagy taníttathatják az utódaikat. Van pénz a zsebükben – fogalmazott Nadzsa el-Guet, az egyik női szövetkezet elnöke. 197 ország tárgyalt két héten át Marrákesben, az ENSZ 22. (COP22-) klímakonferenciáján. A résztvevők egységesen kiálltak a tavalyi, párizsi klímaegyezmény mellett, amelyet egyébként eddig 111 nemzet ratifikált.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.