A magyar lakosság fele nem gyűjti szelektíven az italosdobozokat

A magyar lakosság mintegy fele semmilyen formában nem gyűjti szelektíven a tejes és gyümölcsleves dobozokat – derült ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) új, országos reprezentatív felmérésből.

Mint az IKSZ írja, a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége a magyar lakosság 96 százaléka számára elérhető, mégis 46 százalékuk semmilyen formában nem gyűjti szelektíven a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozokat, sőt még azok körében is minden harmadik ilyen doboz a kommunális szemétbe kerül, akik szelektíven gyűjtik az otthon keletkezett hulladékot.

Az IKSZ 2016 márciusában a TNS Hoffmann kutatócéggel közösen készített egy 1000 fős, 18-59 éves városi lakosok körében végzett, országosan reprezentatív online felmérést abból a célból, hogy feltérképezze azokat a gátakat, amelyek jelenleg visszatartják a magyar lakosság jelentős részét az italos kartondobozok szelektív gyűjtésétől. Mivel jelenleg ezen termékek szelektív gyűjtésének magyarországi aránya még az Európai Uniós átlag felét sem éri el, ezért a kutatás fontos szempontja volt azon lehetőségek beazonosítása is, amelyek megvalósításával tovább növelhető ezen csomagolóanyag újrahasznosításának aránya.

A felmérés során kiderült, hogy egy héten átlagosan öt italos karton ürül ki egy magyar családnál. A válaszadók 54 százaléka jelezte, hogy szelektíven gyűjti ezeket, a nem gyűjtők 27 százaléka ismerethiányra hivatkozott, 33 százalékuk szerint nincs lehetőségük saját otthonukban a szelektív hulladékgyűjtésre, 43 százaléknál a környezetvédelmi szemléletmód nem volt kellően erős, míg 66 százalék kényelmi szempontok miatt nem gyűjt.

A felmérésből kiderült, hogy ha háznál van a szelektív gyűjtés lehetősége, akkor az emberek hajlamosabbak környezettudatosan szétválogatni a hulladékot.

Demográfiai összetételüket tekintve jellemzően a 30-39 éves korosztály, a fővárosi lakosok, a főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkező válaszadók, valamint a nagycsaládosok vagy gyereket nevelők gyűjtik ezt a típusú hulladékot. Lakóhelyüket tekintve elsősorban a fővárosiakra jellemző a tejes és gyümölcsleves dobozok szelektív gyűjtése, noha számos nagyvárosban és megyeszékhelyen, így Egerben, Kaposváron, Kecskeméten, Győrben, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Pécsett és Veszprémben is átlagon felüli, 53 százalékos teljesítményt nyújtottak a válaszadók.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.