A magyar gyártású napelem, mindkét oldaláról tud napfényt felvenni

A csornai napelemgyár képes lesz felvenni a versenyt a piacon még a kínai vetélytársakkal is. Ezt a jelenlegi legfejlettebb technológia garantálja, illetve a napelemgyártás egyik vezető cégének együttműködése – állítja dr. Maczinkó István fejlesztési igazgató.

Elkészült a napelemgyár épülete

Az Ecosolifer kft. csornai üzemét gyakorlatilag készre jelentette a kivitelező. Kisebb javítások vannak még hátra, de az átadás-átvétel megkezdődött. Mindezt dr. Maczinkó István, a Csornán beruházó társaság fejlesztési igazgatója mondta el a Kisalföldnek. A szakember a napelemgyártás általános helyzetét firtató kérdésünkre kifejtette: Kína megjelenése befolyásolta a piacot.

– Közel harminc munkatársunk már Németországban tartózkodik, ahol egy, a csornaihoz hasonló üzemben szerzik a tapasztalatokat – ismertette a beruházás állását dr. Maczinkó István. – A gépek használatát, üzemeltetését tanulják még néhány hétig, összesen két hónapot töltenek kint. Ők azok a mérnökök, akikre a gyártás során a legfontosabb feladat hárul majd. A következő lépés lesz a gépsorok telepítése, beállítása, illetve kezdődhet a próbaüzem. Hogy az mikor indul, egyelőre nem tudom megmondani, de két-három hónapon belül biztosan. Az építkezéssel volt egy kisebb, nem jelentős csúszásunk. A termelésben részt vevők közül először az úgynevezett kulcsdolgozókat vesszük fel, de van már néhány helyi alkalmazottunk is. A többiek kiválasztása is kezdődik rövidesen, ők majd képzésen is részt vesznek. Külföldi partnereinkkel folyamatosan tárgyaltunk, a gyár kapacitását előszerződésekkel már lekötöttük.

Dr. Maczinkó István az 1990-es évektől dolgozik a napelemgyártás területén. Felvetettük neki, hogy a közelmúltban olvashattuk, hogy felszámolják a szolnoki napelemgyárat, melyet az működtetett. A svájci technológiával felszerelt üzem a kezdeti lendület után egy-két éven belül elküldte dolgozói felét, egymilliárd forintos adósságot halmozott fel, az exportpiaca leállt. Korábban, 2009-ben a rétsági napelemgyár kivitelezése is leállt, a Heliogrid Magyarország Napelemgyártó Kft.-t szintén felszámolták. Utóbbinak ráadásul éppen dr. Maczinkó István volt az igazgatója.

„Ennyire nehéz lenne a napelempiacon megkapaszkodni? Mi az a plusz, ami a csornai üzem működését hosszú távon biztosítja?” – kérdeztük az Ecosolifer fejlesztési igazgatóját. Válaszából kiderült, hogy az európai országokban komoly támogatási rendszert dolgoztak ki a napelemek telepítésére évekkel ezelőtt. A piac beindult, amit aztán a kínaiak is érzékeltek. Betörtek és alacsonyabb áron kínálták termékeiket. Ez a folyamat befolyásolta a helyzetet, amire aztán  négy-öt éve egy hatékonyabb, tartós rendszert garantáló technológiával reagáltak a gyártók. A hazai üzemekkel kapcsolatban kifejtette: mindkét gyár speciális esetnek minősíthető.

– A szolnoki gyár nem rendelkezett olyan technológiával, ami a kínaiaknak ne állna rendelkezésükre. Így nem is volt versenyképes. A rétsági beruházás pedig nem is fejeződött be. A fejlesztés mögött kanadai és svájci befektetői kör állt. A társaság viszont a gazdasági válság hatására úgy döntött 2009-ben, hogy leállítja a projektet – fogalmazott dr. Maczinkó István.

-

Csornán – tette hozzá az igazgató – a következő öt-tíz év vezető technológiáját alkalmazzák. A napelem mindkét oldaláról tud napfényt felvenni, így negyven-ötven százalékkal több energiát termel.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.