A magyar ace ventura

Az illegális állattartók száma az utóbbi években megsokszorozódott. A hüllők tartása szakirányú képesítést igényel.

A szakmai hozzáértést több éves gyakorlattal kell igazolni a természetvédelmi hivatalban. Aligátor vagy óriáskígyó tartásához minden szomszéd írásos beleegyezésére van szükség, amennyiben egy tiltakozó is akad, a vadállat megvásárlása tilos. A különböző kígyó alfajok között jelentős méretbeli és küllembeli eltérés lehet. A 9 méter 76 centiméteres kockás piton a világ legnagyobb kígyója Ázsiában él. A fogságban, keresztezett alfajú terráriumi boák általában 2-3 méter hosszú, igen változatos mintázatú kígyók. A boa viszonylag békés természetű és kisebb termeténél fogva az emberre kevésbé veszélyes. A fiatalok kisebb, míg az idősebbek nagyobb rágcsálókat, madarakat, esetleg hüllőket fogyasztanak. Az óriáskígyók jellegzetessége, hogy nem összeroppantják, hanem megfojtják zsákmányukat. Az anakondához hasonló állatok akár háromszorosára képesek tágulni, rendszeres táplálékuk a szarvas, amivel egy évig jóllaknak.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő című műsorának vendége Both Zoltán vadállatbefogó szerint semmiképp nem szabadna hüllőt tartani az otthonunkban. A mérges kígyó különösen veszélyes, ahol ilyet tartanak szérumnak is kell lennie. Elmondása alapján a tulajdonos felügyelete nélkül senki nem lehet a mérges kígyó közelében. Valamint a kígyó kezelés és benyúlás esetén legalább két személynek kell a helységben tartózkodnia.

 

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.