A luxus jacht is lehet zöld

Láthattunk már néhány nem mindennapi hajót az utóbbi időben, gondoljunk csak a világ legnagyobb napenergiával működő hajójára, a TURANOR-ra.

Ez a jacht viszont úgy fest nem hagyja vetélytárs nélkül az előbb említett hajót. Nemrég mutatták be a Monte Carlo Monaco Yacht Show-n ezt a hibrid jachtot, mely képes dízellel, napenergiával, vagy csak széllel üzemelni. Az ára viszont nem túl baráti, ugyanis aki szeretne magának egy ilyet, annak 40 millió dollárt kell fizetnie érte. A Sauter összefogott a Ned Ship Group-al Svájcból, hogy megalkossák a hajót. Mindegyik darab a vevő igényei szerint lesz kialakítva, de egy alap csomag mindegyikhez jár. Ez hat vendég kabint, egy lakosztályt, egy medencét, szabadtéri mozit, bortároló helységet, néhány napágyat, és pár bárt jelent többek között. A hajó képes elérni a 14 csomós sebességet üzemanyag nélkül (28 csomót üzemanyaggal). A fentebb említett kikapcsolódási lehetőségek áramellátását pedig meg lehet oldani napenergiával a hajón található napelemek által.

a hajó

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.