A lengyelek kínai pénzből átlépnek a fejünk felett

A megújuló energiatermelési piacon ma is gyakran indokolatlanul lesajnált kínaiak újabb jelét adják annak, hogy ha egy üzlet sikeresnek látszik, ők nem haboznak belevágni akár a világ másik végén sem.

Arról számolt be a Cleantechnica, hogy a legújabb kínai zöldenergiás beruházás egy lengyel szélerőműpark-projekt lett. China-CEE Fund jelentette be a napokban, hogy 309 millió dolláros saját tőkével épít egy, összességében 250 megawattos szélenergia-projektet Lengyelországban.

A kínai befektető az Enlight Renewable Energy izraeli energiaipari fővállalkozóval állt össze a mintegy 100 milliárd forintnak megfelelő összegű üzlet lebonyolításához. A beruházás két szakaszban valósul meg: az elsőben, mely jövő év decemberéig befejeződik, egy 36 MW összkapacitású szélpark kialakítása, a másodikban pedig a beépített kapacitás 214 MW lesz.

Egyelőre az még nem ismert, hogy a szélturbinákat és a berendezéseket pontosan mely kínai vállalatok fogják szállítani. Ha megépül, a legnagyobb lengyelországi szélerőműpark lesz, pont kétszer akkora, mint amelyet az E.On a Wysoka szélfarm 80 millió euróba került megépítésével eddig produkált. (Csak összehasonlítás gyanánt: a két legnagyobb lengyel projekt önmagában 375 MW szélenergia potenciált jelent, miközben Magyarország teljes szélerőműkapacitása 329 MW – és évek óta nem változik.)

Legyelország számára a most megkötött üzletben ott van igazi potenciál, hogy a hagyományosan, túlnyomórészt szénre épülő energetikában a lengyelek csak a hasonló megújuló energiás beruházásokkal tudja csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását – mivel a károsanyagot leválasztó és tároló technológiák egyelőre nem bizonyítottak, ráadásul jóval költségesebbek is.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.