A lengyel kormány nekimegy az ősi erdőnek

Kivághatják a Białowieżai-erdő több száz éves fáit. A környezetvédők tiltakoznak, a lengyel kormánypártiak fenyegetőznek, az ősi európai erdő jövője mindenkinek érzelmi kérdés, írta a Guardian.

A kormány a lucfenyők szújárványára hivatkozik, de az ellenzők valójában fafeldolgozó-ipari érdekeket sejtenek a háttérben. Környezetvédelmi puccsot emlegetnek, szerintük a jobboldali kormány gondosan előkészítette a terepet: átvariálta az erdésztanácsot, és új törvényt hozott a fák kivághatóságára is. A területnek csak 17 százaléka nemzeti park, ami a jégkorszak óta érintetlen, de egyes értesülések szerint most akár 450 évesnél is idősebb fákat is kivághatnak.

Egyszerre favédők és fafeldolgozók

Múlt héten 32 tagot menesztettek az Állami Természetvédelmi Tanácsból mert “nem voltak elég hatékonyak”, helyükre pedig a kivágásokat támogató erdészeket, és a környezetvédelmi miniszer barátait ültették.

Az új szakértői erdésztanács elnöke, Janusz Sowa februárban úgy nyilatkozott:

“Csak egy módszer van az erdők igazgatására: a fejsze”

Brüsszel is tiltakozik az új bevezetett törvény ellen, amely lehetőséget teremt 1880 négyzetméter erdő kiirtására 2021-ig. Ez az erdő területének legalább negyedét, de akár kétharmadát is érintheti.

Baltával a szúinvázió ellen

A kormány fő érve az, hogy több, mint egymillió lucfenyőt érint az elmúlt száz év legkomolyabb szújárványa. Az erdészek azt mondják, hogy a még nem fertőzött erdőt akarják megmenteni úgy, hogy kivágják a beteg fákat, és elviszik az erdőből. A tervben viszont csak a kivágandó fák fele luc, a többi tűzifának kell, aminek az eladásából körülbelül 700 millió zlotyt, azaz több, mint 50 milliárd forintot lehetne keresni.

Hogy szújárvány van, azt mindenki elismeri, de szakértők szerint ez csak ürügy a rengeteg fa kivágására, a szú elterjedése ciklikus, érdemes lenne a természetre hagyni a dolgot. Rafal Kowalczyk, a Lengyel Tudományos Akadémia Emlőskutató Intézetének igazgatója elmondta, ha elviszik az erdőből a szuvas fákat, akkor a szúra vadászó rovarok kihalhatnak, ez végzetes lehet a kártékony rovar megállításában.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.