A legújabb zöld divat a NY Fashion Week-en

Az idei ősz/téli New York Fashion Week-en részt vevő ruhatervezők egy sor olyan ötlettel rukkoltak elő, amely kétségbe vonja azt a közfelfogást, hogy a környezettudatos eljárások korlátozzák a kreativitást és eleganciát. Sőt! Egyre inkább bevisznek a divatvilágba olyan formákat és mintákat, melyek mesterségesen elő sem állíthatók.

M. Patmos
Marcia Patmost ebben az évben XX. századi indián őslakosokról készült fényképek ihlették. Kollekciójának részét képezi például a Nootka kardigán is, mely élénk vörösben és magentában volt látható a kifutón. (kisképünkön)

Costello Tagliapietra
A tervező duó mintegy védjegyévé vált az AirDye textilszínező eljárás, mellyel víz felhasználása nélkül is pompás színekben káprázhatnak munkáik, ráadásul 85%-kal kevesebb energiát is használnak fel az eljárás alkalmával. A kollekció bája a fényes, finoman eső, rafináltan fodrozódó ruhákban rejlik.

costello tagliapietra

Gretchen Jones
Gretchen Jones „Project Runaway” kollekciója a délnyugat-amerikai ruházati stílust idézi fel, hosszú szoknyákkal, földhatású színekkel, kosárfonásos mintákkal, indián ékszerekkel és sok minden egyéb érdekes kiegészítővel. Jones különleges mintáit szintén a környezetbarát AirDye textilfestőműhelyben varázsoltatja ruháira.

gretchen jones

Luiz Valenzuela
Talán az egész környezettudatos ruha-repertoár egyik gyöngyszeme a venezuelai Luiz Valenzuela kézzel szőtt és kézzel festett, organikus selyem ruhái.

luiz valenzuela

Samantha Pleet
Samantha Pleet természetes gyapjúból készült köpenyei, selyemruhái és kabátkái között még glóriák is feltűntek a modellek fején!

samantha pleet
Suzanne Rae
Rae földtónusokat és semleges színeket alkalmazott kollekciója túlnyomó részében, de feltűnt az égetett narancssárga és a gránátalma-vörös, fényes bársony is. Minden alapanyag New Yorkban került gyártásra, a selyemtől a pamutig, természetesen környezetbarát eljárással.

suzanne rae

Edun
Egy előző cikkünkben már feltűnt az Edun divattervező cég neve, akik igazán különleges dizájnt vonultattak fel a színpadon. Neonszínek, nyomtatott állatszőrme-minták és kézi készítésű anyagok jellemzik ezt a fiatalos, kicsit punk-rock-os kollekciót.

edun
John Patrick
John Patrick a környezettudatos ruhatervezés ásza. Ruháihoz többek közt zöldséglé színezésű bőrt és gyapjút, digitális nyomtatást, organikus pamutot alkalmaz, de újrahasznosított kötött árut, nejlont és kasmírt is. A szándékosan kicsit „madárijesztős” dizájnú ruhák teszik ezt a kollekciót igazán vonzóvá és kényelmes hatásúvá.

john partick

john partick

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.