A légszennyezés a városlakók kilencven százalékát sújtja Európában

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) ma nyilvánosságra hozott jelentése [1] szerint a levegőben lévő ózon és részecskeszennyezés a városokban élő emberek több mint kilencven százalékának egészségét veszélyezteti Európában.

A légszennyezés Európában évente több mint négyszázezer ember idő előtti halálát okozza, és sok milliárd eurójába kerül az egészségügynek, illetve – főleg a kiesett munkaidő miatt – a gazdaságnak. „Az elsősorban a közlekedésből és fűtésből származó nagyon apró porszemcsék a tüdő mélyébe jutva betegségeket és idő előtti halált okoznak. A légszennyezés a természetes élőhelyeknek is az egyik legfőbb károsítója, mivel azok elsavasodását és eutrofizálódását idézi elő. A levegő magas ózontartalma az emberi egészség mellett a természetes növénytársulásokat és a termesztett növényeket egyaránt károsítja. Európában a védett Natura 2000 természeti területek kétharmadát veszélyezteti komolyan a levegőszennyezés” – magyarázza Louise Duprez, az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) munkatársa. (Az EEB a legnagyobb európai környezetvédelmi civil szervezet. Az EEB-nek a Levegő Munkacsoport is tagszervezete.)

Az EEA jelentése arra is rámutat, hogy az emberi egészséget egyre nagyobb mértékben károsítja az, hogy a háztartások jelentős része fával és szénnel fűt. Az ebből eredő légszennyezés egyáltalán nem csökkent az elmúlt években. [2] „Mielőbb el kellene fogadni a szilárd tüzelőanyagokkal működő kazánokra és tűzhelyekre vonatkozó uniós irányelvet. Sajnos még mindig több, főleg dél-európai tagállam akadályozza ennek a jogszabálynak az elkészítését” – állapította meg Louise Duprez.

„Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése újabb figyelmeztetés a magyar kormánynak is, hogy határozott intézkedéseket hozzon a légszennyezés csökkentésére. Legalább azokat a lépéseket kellene haladéktalanul megtennie, amelyek lényegében pénzbe se kerülnek. Így például hatásosan kellene tájékoztatnia a lakosságot, hogy milyen súlyos következményekhez vezet, ha rossz minőségű tüzelőanyaggal vagy esetleg hulladékkal fűtenek” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.