A legnehezebb szakasz felén már túl van a Solar Impulse 2

Föld körüli útjának újabb fontos részét, a Japán és Hawaii közötti, különösen rizikós csendes-óceáni szakaszának felét teljesítette szerdán a napenergiával hajtott Solar Impulse 2 repülőgép.

Közép-európai idő szerint reggel öt óra körül az útszakasz 3887. kilométerét teljesítette a géppel André Borschberg pilóta, további 3848 kilométer állt még előtte. „Már a felét teljesítettem valószínűleg életem legnagyobb utazásának! Nagyon tetszik!” – írta a pilótafülkéből a Twitteren Borschberg. Az utazás e része öt napon és éjszakán át tart. A szakaszon Borschberg nem tud leszállni, szükség esetén csak az ejtőernyő és egy felfújható mentőcsónak áll rendelkezésére. A százhúsz órás repülés alatt a pilóta – aki egyhuzamban nem alszik többet húsz percnél – jógával tartja fitten magát. Üléséből, amely beépített toalettel is rendelkezik, nem állhat fel.

A kizárólag napenergiával működő Solar Impulse 2 akkumulátorainak napközben fel kell töltődniük, hogy a napfénymentes éjszakai órákat kibírják. A repülőgép napközben 8500 méter magasan száll az óceán fölött, éjjelre pedig ezer méter magasságba ereszkedik.

A napelemes gép márciusban indult 35 ezer kilométeres föld körüli útjára Abu-Dzabiból. Omán, India, Mianmar, a kelet-kínai Nanking érintésével érkezett Nagojába. A japán városból hétfő hajnalban indult.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.