A legnagyobb lakóház – egy nagyszerű ötlettel kiegészülve

2010. november 16-án, kedden megnyitotta kapuit a Faluház energia tanácsadó iroda, Óbudán, a Szőlő utca 78. szám alatt.

Miért érdekes az Iroda?

Egyrészt, mert elsőként valósul meg ilyen jellegű tanácsadó-pont egy önkormányzat és egy szakmai szervezet kooperációjaként. Ezzel talán példaértékű kezdeményezéssé is válhat, amely az önkormányzatokat hasonló jellegű lakossági irodák megnyitására biztatja.
Másrészt az iroda a működésében is újszerű lesz. A 886 lakásos Faluház a közelmúltban esett át nagyszabású komplex energiahatékonysági felújításon. Ahhoz, hogy a lakók élni tudjanak az új hőszigetelés, vagy az új hőszigetelő ablakok adta lehetőségekkel, elengedhetetlen, hogy megkapják a szükséges tanácsokat és további takarékossági tippeket.

Milyen témákkal foglalkozik az Iroda?

–    a Faluház példáján keresztül népszerűsíti az energiahatékonyságot növelő programokat,
–    ismerteti az Önkormányzati és egyéb pályázatokat (hozzáférhetők lesznek a beadásukhoz szükséges űrlapok is),
–    a kerület energiahatékonyság, megújuló energia és egyéb környezetbarát szolgáltatást végző vállalkozóiról adatbázist készít és az érdeklődőknek bemutatja,
–    tanácsot ad a társasházak, lakásszövetkezetek (lakóközösségek) részére az energiahatékonysággal összefüggő pályázatokról,
–    praktikus információk átadásával segíti a környezettudatos életmód népszerűsítését, elterjedését.

Kiket szólít meg az Iroda?

Az Iroda egyrészt a nemrégiben felújított Faluház lakóinak nyújt személyes tanácsadást, a háztartási energiatakarékosság témájában. Például, hogyan használják a radiátoron elhelyezett hőmérsékletszabályozót, hogyan szellőztessenek, vagy hogyan mérsékelhetik az energiaszámláikat az itt élők. Természetesen nem csak a Faluház lakói, hanem valamennyi óbudai, sőt budapesti panelben és társasházban lakó kaphat itt hasznos és ingyenes tanácsot.
A budapesti társasházak közös képviselői, illetve a lakásszövetkezeti munkatársak arra az egyszerű kérdésre kaphatnak majd választ: hogyan és miért fogjanak bele társasházuk felújításába? Hogy ne csupán elérhetőek legyenek az információk, de a közös képviselők kedvet is kapjanak a szükséges beruházások elindításához, a felújítás fázisairól szervezett, tematikus előadásokat is tart majd az Iroda – a jövő év elejétől. Itt sok más hasznos tény és adat mellett az alkalmazott épületenergetikai technológiák, a gazdasági és jogszabályi háttér kerül majd bemutatásra.
Mindezeken túl az óbudai közép-, és általános iskolák számára is érdekes lehet a helyszín, hiszen az Irodában megtartott egy-egy rendhagyó környezetismeret órán a megújuló energiák hasznosításával, vagy éppen az energiahatékonyság, és az energiatakarékosság témájával ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Mit kell még tudni az irodáról, illetve a projektről?
Az iroda a nemzetközi Staccato projekt támogatásában valósult meg. A projektről a www.faluhaz.eu oldalon olvashat bővebben.
Az Iroda minden kedden 9.00 és 18.00 óra között tart nyitva, ezen túl pedig az info@faluhaz.eu email címen, illetve a 06/1 244 8247 és a 06/1 244 8248 telefonszámokon lehet kapcsolatba lépni a tanácsadókkal.
A Staccato projekt, illetve a Faluház Mintaprojekt kommunikációs partnere az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ. A tanácsadást az Energiaklub megbízásából az Ökoszolgálat Alapítvány munkatársai végzik.
A megnyitóról, illetve az Irodáról készült fotókat a www.faluhaz.eu oldal Sajtószoba menüjében találhatja meg.
A megnyitón köszöntőt mondott és az irodát megnyitotta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat részéről Puskás Péter, alpolgármester, illetve a szakmai partner, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ részéről Csikai Mária, tanácsadó.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.