Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A légkörnek is árt a Brexit

A légkörnek is árt a Brexit

Eláraszthatják az energiapazarló dömpingtermékek Angliát, ha az EU-ból kilépve az ország nem tartja magát az emissziócsökkentési vállalásaihoz, amelyeket már most is képtelen teljesíteni.

A gazdasági szereplők is veszítenének, ha az infrastruktúrák zöldítésének tempója csökken. Mértéktelenül füstölög a szigetország. A brit kormány nem vezetett be olyan szabályozásokat, amelyek hathatós kibocsátásmérsékléshez vezetnének. Miután Anglia kilép az EU-ból (amit a magyar cégek is megéreznek majd), vagy megtartja az EU-s szabályokat, vagy új emissziós politikát ír. A kormány 2017 februárjára tervezi, hogy előáll egy olyan cselekvéstervezettel, ami elérhető közelségbe hozná a gazdaság dekarbonizációját – jelentette a Reuters hírügynökség.

A jelenlegi klímaváltozási törvény értelmében 2050-re az 1990-es bázisév kibocsátásához képest 80 százalékkal csökkentenék az ország légszennyezését. De az érvényben lévő rendeletek nem tudják ezt betartatni a gazdasági szereplőkkel, legfeljebb a London által vállalt – és Brüsszel által jóváhagyott – emisszócsökkentés felét képesek megvalósítani – áll a Committee on Climate Change (CCC) jelentésében.

A CCC elnöke, Lord Deben szerint a Brexit nyomán Angliának vagy meg kell tartania az uniós szabályozásokat a kibocsátáscsökkentésre, vagy újat kell megfogalmaznia, de hasonlóan erős vállalásokkal. A CCC úgy látja, ha az angol kormány enyhébb célokat tűz ki, akkor az megfosztja a magánszektort attól, hogy a dekarbonizációs korszerűsítések kivitelezője és beszállítója legyen, továbbá az EU-ról kiszorult, nem elég energiahatékony, nem kellőképpen zöld gépek lerakatává válna, ezek a máshonnan kiszorult áruk árasztanák el Anglia piacát. Ezeknek az eszközöknek az üzemeltetése is drágább lenne, írja a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.