A légkör szén-dioxid koncentrációja újabb rekordszintre nőtt májusban

A légkör szén-dioxid koncentrációja májusban elérte a 417,2 ppm-et, ami 2,4 ppm-mel volt magasabb, mint a 2019-ben mért legnagyobb – 414,8 ppm – érték derült ki az amerikai Mauna Loa obszervatórium méréseiből.

A koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására világszerte bevezetett utazási korlátozások, kijárási tilalmak lelassították a szén-dioxid-koncentráció növekedését, amely 2,8 ppm-mel lett volna magasabb májusban ezen korlátozások nélkül – idézte a The Guardian című brit napilap honlapja Ralph Keelinget, a Scripps Óceánkutató Intézet professzorát, aki szerint ezen korlátozások csak kicsiny szerepet játszottak a növekedés feltartóztatásában. “Az emberek csodálkozhatnak azon, hogy a járványra adott válasz nem volt nagyobb hatással a szén-dioxid-szintre. De a szén-dioxid felgyülemlése a légkörben olyan, mint a szemét szaporodása a szemétlerakóban. Ahogy folytatódik a kibocsátás, úgy gyülemlik fel a légkörben. A válság lelassította az emissziót, de nem annyira, hogy az észlelhetően jelentkezzen a Mauna Loa-i mérésekben. Jóval inkább számítani fog az, hogy milyen útra lépünk a járvány után” – tette hozzá Keeling. Április elején a napi szén-dioxid-kibocsátás világszerte átlagosan mintegy 17 százalékkal csökkent a múlt hónapban közzétett adatok szerint. Ahogy enyhítenek a korlátozásokon, az emisszió csökkenés idén egész évre kivetítve 4-7 százalék közötti lehet 2019-hez képest. Ez még nem lenne észlelhető különbség a párizsi klímamegállapodásban megfogalmazott célok – a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartása – tekintetében. Ha egy 20-30 százalékos emissziócsökkenés 6-12 hónapon át fennmaradna, akkor lassulna a Mauna Loán mért szén-dioxid-kibocsátás növekedésének üteme a Scripps tudósai szerint.

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.