Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A LED lámpák térnyerése a világítástechnikában

A LED lámpák térnyerése a világítástechnikában

Az utóbbi években a LED-ek, teljesítményük rohamos javulásával, egyre nagyobb teret nyernek a hagyományos fényforrásokkal és lámpatestekkel szemben.

Hollandiában például a 2009-től 2012-ig tartó időszakban a LED-es lámpatestek értékesített mennyisége 266%-al, a LED-retrofit (E27 és E14-es fejű csereszabatos) lámpák mennyisége 307%-al növekedett! Ezzel szemben az egyenes fénycsövek értékesített mennyisége ugyanebben az időszakban 19%-kal, a kompakt fénycsövekből eladott  mennyiség pedig 40%-kal csökkent!

Hazánkban is jelentős mértékű a LED-es lámpák térnyerése a hagyományos fénycsöves fényforrásokkal szemben, de a szakértői becslések szerint ez a térnyerés messze elmarad a nyugat-európai országokéban tapasztalt térnyeréstől.

Magyarországon a világítástechnikai hulladékok újrahasznosításával foglalkozó Electro-Coord Nonprofit Kft végzett számításokat annak meghatározására, hogy hogyan alakul a hagyományos és LED-es lámpák aránya a piacon 2040-ig. Becslésüket az alábbi grafika mutatja be.

Ennek a trendnek megfelelően a fényforrások hulladékainak visszaáramlása is megváltozik:

Külön elemezték a LED-es lámpák hulladékainak mennyiségét és összetételét is. Egy hónapon keresztül a magyarországi fényforrás hulladékgyűjtő edényekbe visszahozott lámpahulladékok közül a LED-es lámpa hulladékot kigyűjtötték és analizálták. Egy hónap alatt országos szinten 91 kg (1840 db) LED-es lpa hulladék keletkezett és került újrahasznosításra.

Éves átlagban Magyarországon 600 tonna fényforrás hulladékot gyűjt össze és hasznosít a Nonprofit Kft. Ez az évente értékesített mennyiség 55%-a, tehát gyakorlatilag minden második lámpát tudunk megmenteni a hulladéklerakótól és hasznosítani. A begyűjtött hulladék túlnyomó többsége (kb. 80%-a) kiégett egyenes fénycső. A LED-ek hulladékban képviselt aránya 0,2% csupán, de ahogy az értékesítésük rohamosan nő így az újrahasznosítandó mennyiség is fokozatosan nőni fog majd.

Ami a LED-es termékek összetételét illeti, sajnos kevés bennük az olyan anyag amit hasznosítani lehet. A „shredderezési” (darálási) eljárást követően az üveg, a műanyag és fém alkotó részek szétfrakciózásra kerülnek, de jelenleg csak a fémek hasznosítására van lehetőség.

A LED-es lámpák, lámpatestek nem tartalmaznak higanyt, teljesítik mind a ROHS, mind a REACH követelményeit, e tekintetben sokkal környezetkímélőbb megoldások mint a hagyományos fénycsövek és egyéb gázkisüléses elven működő fényforrások.

Ami a hulladékbegyűjtési rendszert illeti, a LED-es fényforrásokra az elkülönített gyűjtési rendszert tovább kell működtetni, így e tekintetben megtakarítás nem várható. Az újrahasznosítás költségei várhatóan kismértékben  csökkennek majd a hulladék alacsony pozitív értéke miatt.

A Nonprofit kft szakemberei mindenkit arra kérnek, hogy a kiégett izzókat, fénycsöveket és lámpákat ne a kommunális hulladékba, hanem a fénycső és lámpa hulladékbegyűjtő konténerekbe helyezzék.

A hulladék beszállítása a mezőkovácsházái feldolgozó üzembe egy komplex logisztikai rendszer keretében történik. Ennek részeként a kereskedelmi egységekben, a hulladékudvarokban és a veszélyes-hulladék gyűjtő vállalkozásoknál adhadjuk le elhasznált fénycsöveinket és lámpáinkat.

A hulladék feldolgozás közben szakszerűen távolítják el a fénycsövekben rejlő és a környezetre veszélyes anyagokat, pl. a higanyt és a különböző fényporokat. A korszerű újrahasznosítás jelentős mennyiségű hasznos alapanyagot biztosit a lámpa- és az üvegipar számára. A hasznosítás foka – mint ahogy a fenti táblázatból láthatjuk kb. 85-%-os, tehát csupán 15% az a mennyiség, amely környezetbarát módon kerül ártalmatlanításra.

Ajánlott tartalom

Ilyen okos közlekedési lámpákat még biztos nem látott

Bécsben 1.300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat küldenek nyugdíjba, helyüket pedig okos kamerával ellátott lámpák veszik át.