A lakosságtól is várják a javaslatokat az EU környezetvédelmi politikájához

A lakosság bevonásának érdekében az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított arról, hogy mi szerepeljen az évtized végéig követendő európai uniós környezetvédelmi cselekvési programban.

Az akciótervre a bizottság év vége előtt szeretné előterjeszteni a külső véleményeket is figyelembe vevő hivatalos javaslatát. A terv olyan célkitűzéseket foglal magában, mint az uniós környezetvédelmi szabályok hatékonyabb végrehajtása és érvényesítése, hozzáférés a legújabb tudományos ismeretekhez, továbbá annak biztosítása, hogy más területek uniós programjai is hozzájáruljanak az éghajlat-változási és környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez. Janez Potocnik környezetvédelmi biztos a témáról pénteken Brüsszelben kiadott közleményben emlékeztetett arra, hogy a világ legszigorúbb környezetvédelmi szabályai közül jó néhány az EU-ban van érvényben. “Szeretnénk megtudni, hogy az uniós polgárok szerint mit tehet az EU – a tagállamokkal és valamennyi érdekelttel együtt – környezetünk védelmének javításáért és azért, hogy a Föld által szabott korlátokon belül fenn tudjuk tartani jólétünket” – fogalmazott a szlovén biztos. A nyilvános konzultáció június 1-jén zárul le, ide tud írni.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.