A kvótaügyben egyeztetett a KvVM és a Bluenext

Telefonos tanácskozást tartott csütörtökön délután a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) és a párizsi Bluenext tőzsde a Hungarian Energy Power Kft. jelenlétében – derül ki a szaktárca és a Bluenext közös közleményéből, amelyet csütörtökön este juttattak el az MTI-nek.

A közlemény szerint a tanácskozást azzal a céllal tartották, hogy feloldják azt a problémát, amelyet a újrahasznosított CER (Certified Emission Reduction) típusú szén-dioxid kibocsátás-csökkentési egységek, kvóták megjelenése okozott a piacon a héten.  (A CER egységeket az EU ETS rendszerben nem lehet ismételten felhasználni.) A CER kvótákat a napokban a Hungarian Energy Power Kft.-nek értékesítő minisztérium szerint valószínűleg egy közbeékelődő piaci szereplő bonyolította a CER ügyletet az EU ETS kereskedési rendszerében.

Magyarország már az összes szükséges információval segítette a piacot, hogy sikerüljön beazonosítani az újrahasznosított CER-eket – derül ki a közleményből.  Azt is közölték a felek, hogy egy technikai gát meg fogja akadályozni, újrahasznosított CER-ek piacra kerülését a jövőben. Mindkét fél egyetértett abban, hogy a piacnak közvetlen, gyors megoldást kell adnia, segíteni a résztvevőket és a Bluenext tagokat. A Bluenext, mint vezető CER piac, kész kínálni megoldást a cél érdekében – áll a közleményben.

Molnár József, a KvVM kabinetfőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a Bluenext tőzsdével történt hosszú egyeztetés során megtalálták azokat az eljárásjogi és technikai mechanizmusokat, amelyek kizárják, hogy a jövőben olyan esemény történjen, amely a piacon a bizalmat megingatja. Arra vonatkozó információkat, hogy a KvVM részéről értékesített kvóták kapcsán ingott-e meg a bizalom a piacon, anonimitásra és üzleti titokra hivatkozva nem adott át a KvVM-nek a tőzsde – tette hozzá az államtitkár. A tőzsdének ugyanakkor elvben tudnia kell, hogy érkezett-e hozzá Magyarországról eladott CER, hiszen a KvVM átadta az összes szükséges adatot – magyarázta.

Azt nem tudni továbbra sem, hogy mi történt pontosan, egyáltalán történt-e nem szabályos kötés, az egyeztetés nem erről szólt – mondta a kabinetfőnök. Molnár József szerint az elsődleges cél most az, hogy a piaci bizalom helyreálljon, és megnyugtató módon újra tudjon indulni a kereskedés, utána lehet majd tisztázni, hogy pontosan mi történt. A Bluenext tőzsdén jelenleg egy számítógépes rendszert élesítenek be, amely megakadályozza majd, hogy a jövőben CER-ek kerülhessenek újra a piacra.

Spenger József, a Hungarian Energy Power Kft. ügyvezetője az MTI-vel közölte, hogy miután a KvVM-től megvásárolták a CER kvótákat, továbbadták a londoni Microdyne kereskedőháznak. Az ügyvezető eljuttatta az MTI-hez a Microdyne-től kapott írásos nyilatkozatot is, amelyben a magyar cég londoni partnere nemcsak azt közölte, hogy betartotta a szerződésben vállalt kötelezettségeit, hanem azt is, hogy a kvótákat egy hongkongi kereskedőháznak továbbította.

ettől kezdve nem tudni, mi is történt valójában, mi okozta a kvótapiac összeomlását, azt, hogy kvóták jogtalan újrahasznosítására utaló jelek miatt szerdán felfüggesztették a kereskedelmet a CER kvótákkal a párizsi Bluenext, az oslói Nord Pool és a müncheni Greenmarket kvótakereskedelmi piacokon.
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy felbukkantak-e korábban már értékesített CER típusú szén-dioxid kibocsátás-csökkentési egységek az európai piacokon. A KvVM kvótaértékesítése körül kipattant ügy “meglepte és aggodalommal töltötte el” a bizottságot – idézett egy brüsszeli illetékest a Financial Times Deutschland. A német lap on-line kiadásában megjelent beszámoló szerint a bizottság a vizsgálattal párhuzamosam egy új regisztrációs rendszer kifejlesztésén is dolgozik.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.