A kutatások lelassultak, de szükség van nagyaktivitású hulladék tárolóra

Az idén is a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat befogadó bátaapáti tároló építése élvez prioritást a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. feladatai közül, de nagyaktivitású hulladékok elhelyezésére is szükség van – mondta Hegyháti József ügyvezető igazgató szombaton Bodán sajtótájékoztatóján.

A tervezett nagyaktivitású hulladéktároló leendő helyszínén, Boda térségében az idén csak néhány fúrást végeztek, monitoring és állagmegóvó tevékenység folyt, amire mintegy 300 millió forintot fordítottak – mondta Hegyháti József a hetedik Tájoló napon, amelyet azzal a céllal szerveznek minden évben, hogy számot adjanak a kutatási eredményekről, a hulladékkezelésről.
Bátapatáiban, ahol a paksi atomerőműben keletkező kis és közepes aktivitású hulladékokat helyezik el, a földalatti tároló kamrák kiépítése a következő feladat. A közbeszerzési eljárást a kormányváltás miatt elhalasztották, de most már folyamatban van. Hegyháti József szerint november táján juthatnak el a szerződéskötésig.
A bátapáti tároló építésére az idén nyolcmilliárd forintot különítettek el. Ezt is, a többi radioaktív hulladékok kezelésével kapcsolatos feladatot is a Nukleáris Pénzügyi Alapból finanszírozzák, amelynek legjelentősebb befizetője a paksi atomerőmű. Az ügyvezető szavai szerint 2011-ben elkészülnek a tárolókamrák, és 2012-ben fogadóképes lesz a létesítmény.

Hegyháti József beszélt arról is, hogy ezek után felszabadulnak a források és kapacitások, nagyobb figyelmet tudnak szentelni a bodai kutatásoknak. Kiemelte, hogy nagyaktivitású hulladék tárolóra mindenképpen szükség lesz Magyarországon, a paksi atomerőműben keletkező kiégett kazetták és leszerelési hulladékok végleges elhelyezésére.
A radioaktív hulladékok kezelésével megbízott cég vezetője kiemelte, hogy az elmúlt években érzékelhetően nőtt az általuk végzett tevékenység lakossági támogatottsága, ami – mint mondta – a nyitottságnak és az alapos tájékoztató tevékenységnek köszönhető. A lakosság informálásában az itt alakult önkormányzati társulások is jelentős feladatot vállaltak. Mivel a közeledő önkormányzati választások változást hozhatnak ezek vezetésében Hegyháti József köszönetet mondott e települések vezetőinek.
Az RHK Kft. négy társulással dolgozik együtt. Ez harminchat települést jelent Püspökszilágy, Paks, Bátaapáti és Boda térségében. Négy év alatt az érintett négy térségnek az RHK Kft. összesen négymilliárd forintot biztosított tájékoztatásra, fejlesztésre. Komoly fejlesztéseket hajtanak végre Pakson is, ahol tavaly kezdődött el a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának bővítése újabb négy kamrával. A mostani munkálatok várható befejezésének határideje 2011 – mondta a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.