A környezetvédelem is szempont a kínai hivatalnokok előléptetésénél

Nemcsak a politikai és gazdasági teljesítmény, de környezetvédelmi tevékenység is számít a hivatalnokok előléptetésénél Kínában – olvasható az államtanács által kiadott dokumentumban.

A kormány most közzétett határozatában úgy fogalmazott: az állami hivatalnokok tevékenységének értékelésekor a környezet hivatali idejük alatti javulása vagy romlása, az erőforrások általuk elrendelt felhasználása, a természet védelméért tett erőfeszítéseik  egyaránt számítanak majd, mégpedig az eddiginél jóval nagyobb súllyal. Korábban a hivatalnokokat legfőképp az irányításuk alá tartozó térség gazdasági növekedése alapján ítélték meg, a jövőben azonban változni fog a helyzet –  hangoztatta a dokumentum.

A helyi kormányokkal való legalacsonyabb fokú elvárás annak biztosítása, hogy az általuk felügyelt területeken a levegő-, víz- és talajszennyezés mértéke nem romlik tovább. A dokumentum úgy fogalmazott: a korábbinál is szigorúbb büntetést szükséges kiszabni a környezet védelmét  figyelmen kívül hagyó állami hivatalnokokkal szemben,  akik posztjukról való távozásuk után is felelősségre lehet majd vonni.  A visszaélésen kapott vagy a környezetet súlyosan károsító döntéshozók többek között előreléptetésüket kockáztatják – áll a határozatban.

A gazdaságtervezés fő szervének, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottságnak (NDRC) a vezetője, Hszü Sao-si korábban úgy  foglalt állást: a környezet és a környezeti erőforrások nem kellő fokú védelme ma a legnagyobb akadálya annak, hogy Kína sikeres, virágzó társadalommá váljon. Az ország egy korábbi bejelentés szerint az évtized végig hárommilliárd jüant (132 milliárd forint) tervez a környezet javítására költeni.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.