A környezetvédelem a fő témája Károly herceg magyarországi látogatásának

A környezetvédelem kérdése lesz az egyik fő témája a brit trónörökös Magyarországi látogatásának, Károly herceg és Camilla hercegnő szerdán érkezik Budapestre – mondta Greg Dorey brit nagykövet kedden az MTI-nek.

A walesi herceg és Sólyom László számára is fontos kérdés a környezetvédelem és a magyar-brit kétoldalú kapcsolatoknak is hangsúlyos eleme. A látogatás során Károly herceg és a magyar államfő részt vesz a Magyar Tudományos Akadémián rendezett tanácskozáson, amelyen az üzleti szféra képviselői, vállalati vezetők tárgyalnak a klímaváltozásról és a konkrét együttműködési lehetőségekről – mondta Greg Dorey.
A környezetvédelem és az éghajlatváltozás mellett a látogatás kiemelt témája az örökségvédelem, a tudásalapú gazdaság és az esélyegyenlőség is – tette hozzá a nagykövet.

A királyi család külföldi látogatásai mindig a brit kormány felkérésére történnek, tükrözik a brit politika legfontosabb céljait. A látogatás üzenete, hogy jó a kapcsolat Magyarország és Nagy-Britannia között – mutatott rá a brit diplomata.
Greg Dorey emlékeztetett, hogy a walesi herceg több mint tíz éve nem járt Magyarországon. Camillának, Cornwall hercegnőjének pedig ez az első magyarországi látogatása, így Károly herceg megmutathatja neki az országot – fűzte hozzá.
A négynapos látogatáson a hercegi pár találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel és Bajnai Gordon miniszterelnökkel, valamint több budapesti programon is részt vesz. Károly herceg és Camilla hercegnő felkeresi a szentendrei skanzent is.

A magyarországi látogatás egy regionális program része. A trónörökös és felesége Varsóból érkezik Budapestre, ahonnan Prágába utaznak.
Lengyelországi útjukon Camilla hercegnő több vidéki programját is lemondta komoly hátfájdalmakra panaszkodva. A hivatalos indoklás szerint idegbecsípődés miatt nem vett részt egy erdei sétán és egy mecsetlátogatáson.
A budapesti brit nagykövet az MTI-nek ezzel kapcsolatban azt mondta: a jelenlegi tervek szerint semmilyen módon nem kell módosítani Camilla hercegnő magyarországi programját.
Károly walesi herceg eddig háromszor – 1990-ben, 1994-ben, majd 2000-ben – vett részt hivatalos magyarországi látogatáson.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.