A környezettudatos gondolkodás megteremtését célozza a XVIII. kerület

A felhasználói szokások megváltozását, a működőképes alternatívák megismertetését célozza a főváros XVIII. kerülete, amely mintegy kétmillió eurós erőforrás-hatékonysági projektet nyert el.

Ughy Attila (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere az úgynevezett RE-SEEties projekt hétfői nyitókonferenciájának sajtótájékoztatóján elmondta: a környezetvédelmi, zöldpolitikai tudatformálásnak meg kell előznie a beruházásokat, ellenkező esetben nem válnak a kerületben élők sajátjává a fejlesztések. Szavai szerint a térség két évtizedes lemaradásban van a nyugat-európai országok gondolkodásához képest. Utalt arra is, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimrén van a főváros legnagyobb összefüggő erdőterülete, amely mintegy ötszáz hektáros, s ez munkával komoly előnnyé változtatható. A kerületvezető terhes örökségnek nevezte a főváros első nagy szeméttelepét, a Cséry-telepet, amelynek rekultivációja súlyos forintmilliárdokat emésztene fel. Noha a terület tulajdonosa a fővárosi önkormányzat, a projektben megszerzett tudással annak a megújításába is belekezdhetnek.

A polgármester kitért arra is, hogy számtalan energiahatékonysági beruházás már zajlik a kerületben, példaként említette az épületek szigetelését és fotovoltaikus napkollektorok felszerelését a közintézményekre. Ughy Attila jelezte: bízik abban, hogy az elszigetelt beruházásokat összekapcsolódnak és a lakosság nemcsak egy napkollektort lát, hanem tisztában lesz a valódi hasznával. Az elnyert támogatásból többek között tájékoztató kampányt indít a kerület. Alessandra Pala, a RE-SEEties dél-kelet európai programiroda képviselője arról számolt be, hogy összesen 300 pályázatot kaptak, amelyből 11-et hagytak jóvá, köztük a XVIII. kerületét. A több mint kétmillió euró értékű projekt jövő év októberében zárul. A közvetlen uniós támogatás 85 százalékos, 10 százalék a hazai társfinanszírozás és 5 százalék az önkormányzat önrésze.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.