A környezettudatos fürdőszobáról

Nézzünk szembe a tényekkel: egy átlagos fürdőszoba nem a lakás legelbűvölőbb része.

Kezdve az unalmas és egyenesen veszélyes csúszós zuhanyzóknál, a WC-tartályokon át a kádakig, egészen a rossz szellőzésig, be kell ismerni, hogy sok modern fürdőszobát nem olyan átgondoltan terveztek meg, mint az otthonunk többi szobáját.

Ez meglehetősen furcsa, ha hozzávesszük, hogy a fürdőszoba a ház egyik legdrágább szobája – mondhatni annyit költhetünk rá, amennyit nem sajnálunk. A végösszeg nem ritkán 2 millió forint is lehet. Mégis, a tervezés nem mutat túl a fényes szerelvényeken, és a mosdótálcákon. Sok helyen még mindig együtt áll a régi hármas: a WC, a mosdó, és a kád. És bár talán segít a hely maximalizálásában, belátható, hogy nem túl egészséges dolog a WC mellett tisztálkodni.

Hozzávéve, hogy milyen mennyiségű tiszta vizet húzunk le naponta, és hogy mennyire rossz a fürdők szellőzése (mely meglehetősen nagy csapás sok fürdőszoba számára, mivel ez rossz minőségű beltéri levegőhöz vezet), abszolút nincs szó környezettudatosságról. Akkor meg pláne nincs, ha ehhez még hozzátesszük az összes energiát, amit a víz fűtésére és a szoba világítására használunk.
Ha a felsoroltakból akár egy tulajdonságot is rá tud illeszteni saját fürdőszobájára, akkor bizony elérkezett a felújítás ideje.

A környezettudatos fürdőszoba a következőkön alapul:
–    Takarékos vízhasználat
–    Egy jobb WC beszerzése
–    A szellőzés optimalizálása
–    Megfelelő anyagok választása

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.