A környezetszennyezés ellen tüntettek több szibériai nagyvárosban vasárnap, az egyik demonstráció szervezőjét őrizetbe vették.

A környezetszennyezés ellen tüntettek több szibériai nagyvárosban

A környezetszennyezés ellen tüntettek több szibériai nagyvárosban vasárnap, az egyik demonstráció szervezőjét őrizetbe vették.

A “tiszta levegőért” akciót a harminc fokos fagy ellenére Novoszbirszkben, Kemerovóban, Novokuznyeckben és Mezsdurecsenszkben is megtartották. Novoszibirszk központjában azért tüntettek a környezetvédők, hogy a Krasznodar közeli település, Zseleznogorszk atomtemetőjébe ne hozzanak újabb használt nukleáris fűtőelemeket, és ne nyissanak semmilyen környezetszennyező üzemet. Az engedélyezett megmozdulásokon a mínusz harminc fokos hideg ellenére több százan részt vettek. Novokuznyeckben azonban a helyi hatóságok akadályozták a tüntetés megtartását arra hivatkozva, hogy nem az előre egyezetett időpontban kezdték a résztvevők. Az ottani tiltakozó akció szervezőjét a rendőrök őrizetbe vették, mert egy órával a tervezett időpont előtt kezdődött a demonstráció. A mangánérc feldolgozó cég pedig már korábban feljelentette a novokuznyecki tiltakozó mozgalom szervezőit üzleti hírnevének rontása miatt. Novokuznyeckben növekvőben van az ellenállás a mangánércbányával és -feldolgozó üzemmel szemben; utóbbi kevesebb, mint ötszáz méterre van a lakóházaktól. Mezsdurecsenszkben aláírást gyűjtöttek a mangánérclelőhelyek feltárásának leállításáért és azért, hogy a lelőhelyet vonják be a nemzeti ásványkincs alapba, amíg nem jelenik meg az a technológia, amely kizárja a környezetkárosítást a mangánérc bányászata és feldolgozása során.

Tavaly novemberben a szibériai város lakosainak sikerült ideiglenesen leállíttatniuk az üzemet, hogy elvégezzék a környezetvédelmi vizsgálatokat, a mangánércet feldolgozó üzemben azóta ismét folyik a termelés. Az ellene tiltakozók az interneten, a rendkívül népszerű V Kontaktye közösségi oldalon több mint 17 ezren vannak. Szibériában található a legtöbb, környezetvédelmi szempontból legjobban szennyezett orosz város. A legrosszabb a helyzet Norilszkban, de a régió hat legszennyezettebb városa közé tartozik Novokuznyeck, Angarszk, Omszk, Krasznojarszk, Bratszk és Novoszibirszk is. Szibériába az 1950-1960-as években telepítettek nehézipari óriásokat: fémkohászati kombinátokat és cellulózgyárakat, amelyek már a múlt század hetvenes éveiben átlagosan naponta 3,7 tonna ipari szennyeződést bocsájtottak ki. Viszonyításul: Oroszország központi részén abban az időben napi 0,7 tonnát tett ki a káros anyagok mértéke.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.