A környezetbarát mosógép szinte vizet sem használ

A környezetbarát mosógépet – mely szinte egyáltalán nem használ vizet, és amely szárazon hagyja a ruhákat – brit tudósok fejlesztették ki.

A ruhákat azelőtt kell benedvesíteni, mielőtt beletöltenénk a gépbe, ahol kis műanyag gyöngyök tisztítószerként viselkednek.
A polimer gyöngyöket ezt követően eltávolítjuk a ruhák közül. Százszor is felhasználhatók, így sokkal kevesebb áramra és mosószerre van szükség, mint a hagyományos gépek esetében.

A Xeros fejlesztői, akik a Rotherham közeli Carcliffe-ben dolgoznak, azt állítják, hogy a „zöld” technológia csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és a mosással több milliárd liter vizet lehet megtakarítani.
Bill Westwater, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: „Célunk az, hogy egy kicsit olyanok legyünk, mint a Dyson. Mindaddig, amíg a technológia előnyei ennyire kézzel foghatók, azt hiszem, új fogalmat írunk a mosás technológiájában.”

A textil-kémia tanár, Stephen Burkinshaw 30 év alatt fejlesztette ki a technológiát a Leedsi Egyetemen. A Xeros fejlesztő remélik, hogy 50 milliárd fontos évi bevétellel törhetnek be a mosoda piacra.
A vállalat nemrég felkérést kapott, hogy látogassa meg a tiszta technológiával dolgozó vezető cégeket a kaliforniai Szilícium-völgyben.

Westwater elmondta: -„Ez egy izgalmas időszak számunkra. Meg akarjuk ismertetni a világgal a zöldebb mosás lehetőségeit és előnyeit, és most lenyűgöző alkalmunk nyílik demonstrálni ezt a technológiát potenciális partnereink számára.”

A Xeros célja, hogy kereskedelmileg életképes terméket alkosson meg az év végéig.
Hoteleket, gondozó otthonokat és a nagy, utcai mosodákat céloznak meg először.
-„Ha jó hírnévre teszünk szert, és ha a technológia már bizonyított, remélhetőleg képesek leszünk háztartások számára is mosógépeket gyártani.” – tette hozzá az ügyvezető.

Ajánlott tartalom

Ezzel az egyszerű tippel sokat spórolhat a havi rezsin

Sokan bele sem gondolnak, hogy az okos hűtőhasználattal és vásárlással mennyi energiát spórolhatnak.