Azt mindannyian hallottuk már, hogy ha egy forró napon fehéret veszünk fel, akkor kevésbé lesz melegünk, mintha feketében lennénk.

A környezetbarát autó milyen színű?

Azt mindannyian hallottuk már, hogy ha egy forró napon fehéret veszünk fel, akkor kevésbé lesz melegünk, mintha feketében lennénk.

A logika azt diktálja, hogy ez a módszer az autóinknál is működik. Persze ez nem azt jelenti, hogy muszáj fehérre festenünk az autónkat. Egy tanulmány szerint a sötétebb színek is lehetnek hasznosak, például a gázkibocsátásban. Mindez a napvisszaverő festék hatása. A kutatók a Berkley Laborból, Kaliforniából, rájöttek, hogy a napvisszaverő festékek hűvösebben tartják a kocsit, és könnyebbé teszik a megfelelő hőmérséklet elérését egy forró napon. Úgy történik ez az egész, hogy a visszaverő bevonatnak hála, az autó kevésbé szívja magába a levegő hőmérsékletét, ha mondjuk kinn van a napon egy aszfalttal borított parkolóban. Ha ilyen festéssel látjuk el autóinkat, az segíthet a gyártóknak is, ugyanis kisebb légkondicionáló berendezést kéne beszerelniük az autóba, mely csökkentené az ebből eredő gázkibocsátást.

Milyen színeket válasszunk?
Fehér, ezüst, és a többi világos szín a legjobb, ugyanis ezek a napsugarak 60 %-át visszaverik. Jók még a sötét, “hideg” színek is, melyek szintén hűsebben tartják a kocsit, mint a hagyományos sötét színek.

Ajánlott tartalom

Barangolást szerveznek Ipolytarnócon a föld napja tiszteletére

Miocén parki barangolást szerveznek április 20-án, szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, a résztvevők bejárhatják a geológiai tanösvényt, és megemlékeznek a Globális Geoparkok Hálózatának 20 éves évfordulójáról is - közölte az MTI-vel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csütörtökön.

Nincs hozzászólás

  1. Treuer Gyula

    Szerintem a világos metál színű jobb.